Echipa UCaB revine acasă. Grațian Mihăilescu: „Misiunea cu care am pornit la drum, aceea de a ajuta și a face puțin de bine în jurul nostru, a fost îndeplinită” [FOTO]

 

Ajunsă, pe 8 noiembrie, la linia de finish a Raliului Budapesta – Bamako, echipa UCaB, din care face parte și reșițeanul Grațian Mihăilescu, a continuat, în Sierra Leone, misiunile umanitare, ajutând patru organizații neguvernamentale implicate în proiecte educaționale.

 

Reșițeanul Grațian Mihăilescu, alături de cei doi colegi din echipa UCaB, Cosmin Savu și Mihai Lupu, a ajuns în Sierra Leone, destinația finală a celui mai mare raliu caritabil din lume, Budapesta – Bamako, pe 8 noiembrie, după peste 10.000 de kilometri parcurși în 22 de zile. Aici, echipa a realizat a doua parte a misiunii umanitare, după ce, la începutul lunii, pe 2 noiembrie, a desfășurat în Ngaolé, Senegal, prima parte: activarea, prin intermediul Senegal Educab și Association des Élèves et Étudiants de Ngaolé, unui hub comunitar într-o bibliotecă publică recent deschisă.

 

În Sierra Leone, Grațian Mihăilescu, Cosmin Savu și Mihai Lupu au reușit să ofere sprijin unui număr mai mare de organizații decât planificaseră inițial, la plecarea de acasă. „Zilele acestea am interacționat cu mulți oameni activi și implicați de aici, oameni care se zbat să schimbe lucrurile, oameni care fac puțin de bine în jurul lor, lideri care transformă societatea și care contribuie la dezvoltarea și evoluția ei. Deși inițial ne propuseserăm ca la finalul competiției, pe lângă mașina donată, să sprijinim două organizații, noi ne-am întâlnit aici cu patru ONG-uri active”, spune Grațian Mihăilescu pe pagina sa de socializare.

 

Trei dintre ONG-urile vizitate de echipa UCaB sunt implicate în educația copiilor și a adulților din Sierra Leone. Acestea au primit echipamente IT aduse din România, din donații și sponsorizări. „Primul ONG vizitat a fost Campaign for Good Governance, condus de Marcella, desemnată de curând în top 50 cele mai influente femei din Sierra Leone. I-am ajutat, cu birotică, cărți și două calculatoare cu monitor și un laptop, să-și activeze un hub de IT care să sprijine activitatea lor dar și a altor studenți și cercetători care sunt interesați de good governance și democrație. Apoi am mers să ne vedem cu Dereque, ce conduce Project Pikin Giving Hope to kids, o organizație caritabilă care se ocupă de educația fetelor prin burse. Lucrează în mai multe comunități, iar cele șapte laptopuri donate și un calculator cu desktop o să-i ajute să activeze mai bine comunitățile cu care lucrează. Apoi, am ajuns la o școală primară, unde sute de copii ne așteptau.  Ellen, care coordonează proiectul Yak Jones Foundation, este persoana de suport prin care am activat acolo un centru IT pentru copiii care vor putea să se joace puzzle-uri, să citească povești în limba engleză, să coloreze sau să învețe cum să folosească calculatorul. Cei de la Yak Foundation vor avea grijă de acest centru activat și vor continua munca începută acolo de ceva timp”, povestește Grațian Mihăilescu.

 

CITEȘTE ȘI: 10.000 km, misiune îndeplinită! Echipa UCaB a încheiat cel mai mare raliu caritabil din lume

 

Cel mai emoționant moment al misiunii din Sierra Leone a fost întâlnirea cu Sheku, care lucrează cu peste o mie de femei refugiate, traficate de diferite rețele și exploatate sub diverse forme, despre care Grațian Mihăilescu mărturisește că „face minuni cu Advocacy Network Against Irregular Migration. Am ascultat discursul uneia dintre ele și le priveam în ochi atunci când ne cereau ajutorul cu disperare. Sărăcia și neputința se puteau simți pe chipul lor. Femeile acelea sunt încercate zilnic de lipsa de speranță și disperarea legată de supraviețuire. L-am ajutat pe Sheku cu medicamente și mâncare, laptopuri și 300 de euro. Nu e mult, însă e un puțin care contează pentru ei”.

 

Nu în ultimul rând, mașina care a dus echipa UCaB prin Europa și Africa,  peste 10.000 de kilometri, din București până în Freetown, cei trei temerari au donat-o la Departamentul pentru Situații de Urgență (National Disaster Management Agency) din Sierra Leone.

 

„Misiunea cu care am pornit la drum, aceea de a ajuta și a face puțin de bine în jurul nostru, în timpul raliului și după terminarea lui, a fost îndeplinită. Ne întoarcem acasă să continuăm munca și să facem bine și în România. Vă mulțumesc Mihai și Cosmin de experiență și de călătorie. Mă bucur că am făcut asta împreună cu voi. Sunteți minunați”, a mai transmis reșițeanul Grațian Mihăilescu.

 

 

Sursă foto: FB Grațian Mihăilescu

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite