Eco-hub rural de 350.000 de euro la poalele Munților Țarcu. WWF România a inaugurat Campusul WeWilder

 

Campusul WeWilder este un hub rural construit în întregime din lemn și cu ajutorul celor mai noi tehnologii sustenabile. Campusul este amplasat în vecinătatea comunei Armeniș, în zona în care, în urmă cu opt ani, au fost eliberați primii zimbri din Munții Țarcu.

 

Construcția Campusului WeWilder de la Armeniș a început în urmă cu trei ani și lucrările, în care au fost implicate peste 300 de persoane, au fost finalizate în această toamnă. Deschiderea campusului a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, cu participarea celor care au contribuit la realizarea lui. Aceștia au avut parte de plimbări cu biciclete electrice, atelier de descoperirea urmelor de animale, brunch pregătit de localnici și un proiect muzical inovator în parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpați, unde artistul Radu Pieloiu, cunoscut ca Acetobă, a compus muzică prin integrarea sunetelor naturii înregistrate alături de bio-acusticianul Tom Hull de la Wildlife Sanctuary și ecologistul Pepjin T’Hooft.

 

„333 de oameni au lucrat să ridicăm campusul. Unii sunt din Armeniș, unii au venit tocmai de la București, Iași sau Sighetul Marmației, chiar din alte țări și au înfruntat arșița verii, ploile toamnei și argila dimprejur ca să ajungem azi aici. WeWilder este mărturia că fiecare dintre noi, de la societatea civilă și organizații de conservare a naturii, autorități sau companii care își doresc să lase moștenire o planetă sănătoasă pentru generațiile următoare, trebuie să inoveze, dar și să-și suflece mânecile pentru idealuri care sunt adesea pe hârtie. Suntem încrezători că prin acest cuib putem multiplica  beneficiile de pe urma naturii pentru membrii comunității și generațiile următoare în comuna Armeniș și în regiune”,  spune Oana Mondoc, inițiatoarea proiectului și Manager de Inovație și Dezvoltare Comunitară WWF.

 

 

Campusul este un eco-hub rural amplasat într-o livadă de 1,5 hectare, construit integral din lemn și format dintr-o clădire principală, pe care inițiatorii proiectului au denumit-o Zâna, și trei cabane tiny-house. Printre altele, campusul dispune de sală multifuncțională, bibliotecă, bucătărie, designul fiind realizat printr-un proces de co-creație, la care au participat arhitecți, urbaniști în construcții de lemn, experți și zeci de localnici.

 

„Zâna are forma unei șuri cu un perete mare de sticlă cu priveliște către dealurile Armenișului. Ea este acoperită de 17.600 de șindrile realizate manual de meșteri tradiționali, familia Popa din Albac și de 140 mp de riflaj din fag termotratat și uleiat, un material rar folosit în finisaje de exterior, dar reprezentativ pentru Caraș-Severin, realizat de Tecade. Fiecare căsuță este orientată către un punct cardinal pentru a beneficia de experiențe diferite de lumină și peisaj: Munții Țarcu, peisajul agricol la scară mică al Armenișului sau dealurile cu pajiști și livezi. Ele sunt acoperite cu șindrilă pentru a respecta cultura tradițională și pentru a putea în timp să se piardă în peisaj, conform ideei de arhitectură invizibilă la care subscrie Campusul”, explică reprezentanții WWF România. Iar pe lângă valorificarea lemnului în cât mai multe forme – structură, învelitori, termoizolație, tâmplării și interioare –, conceptul a inclus și utlizarea cât mai multor produse de proveniență autohtonă, cum ar fi: lămpi din lână, farfurii din lemn ars realizate manual, cearșafuri din pânză, cosmetice naturale, vinuri artizanale.

 

Campusul de la poalele Munților Țarcu a fost gândit ca un punct de plecare în experiențe de explorare a naturii, va găzdui programe transformaționale pentru organizații și echipe și va putea fi rezervat pentru co-working sau evenimente gastronomice și vacanțe individuale. A fost construit în regie proprie de către WWF România. Investiția s-a cifrat la aproximativ 350.000 de euro, dintre care o parte au fost susținuți de WWF, o parte de către o investiție de la Rewilding Europe Capital, iar un procent semnificativ a fost oferit în natură de către companii private.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite