Guvernul a adoptat, săptămâna aceasta, un proiect de lege pentru constituirea consorțiilor administrative. Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) se vor putea asocia voluntar pentru a oferi servicii publice în comun sau pentru a derula investiții în parteneriat.
Proiectul de lege prin care se creează un nou mecanism de cooperare și asociere între UAT-uri – consorțiile administrative – completează Codul Administrativ, în conformitate cu angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Potrivit actului normativ, prin intermediul consorțiilor administrative vor putea fi exercitate atribuții privind amenajarea teritoriului, urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții, inițierea și realizarea de investiții, servicii juridice, derularea de achiziții publice, servicii financiare, control financiar preventiv, servicii de gestiune a resurselor umane, administrarea taxelor și impozitelor locale.
„Consorțiile administrative vor deveni un mijloc de îmbunătățire a eficienței serviciilor publice și a eficacității implementării investițiilor, care vor conduce la îmbunătățirea coeziunii teritoriale, la integrarea zonelor rurale și la capitalizarea durabilă a elementelor de patrimoniu natural și cultural”, a explicat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.
Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, care a inițiat, deja, parteneriate cu alte unități administrativ-teritoriale în vederea derulării în comun a unor investiții de amploare – Domeniul schiabil Semenic, în parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Văliug, respectiv Modernizarea căii ferate Reșița – Timișoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara – salută pasul făcut de Guvern spre reforma administrativă: „Felicitări Guvernului Nicolae Ionel Ciucă pentru inițierea proiectului de lege prin care se dă posibilitatea primăriilor și consiliilor județene din țară să se asocieze în consorții. O astfel de reglementare este necesară pentru a ajuta administrațiile publice locale să dezvolte proiecte de amploare. Prin adoptarea acestui act normativ vom avea un cadru clar de colaborare cu alte unități administrative și împreună cu care putem depune spre finanțare proiecte de nivel regional. Totodată, proiectele inițiate deja de Primăria Reșița împreună cu alți parteneri primesc recunoaștere ca exemple de bune practici în administrația locală”.
Sursa foto: facebook Banatul Montan