Edilul Reșiței, Ioan Popa, susține reforma administrativă. „Reducerea numărului de județe trebuie dublată neapărat de reducerea numărului de primării”

 

Necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale a României, la mai bine de 50 de ani de la ultima reformă de acest gen, a fost readusă în atenția publică de Camera de Comerţ şi Industrie a României, ca soluție pentru reducerea cheltuielilor statului.

 

Despre reforma adminstrativă a României prin reorganizare teritorială și descentralizarea instituțiilor publice se discută de peste zece ani, însă, până acum, niciun Guvern nu și-a asumat această măsură, susținută atât de mediul de afaceri, cât și de reprezentanți ai administrației publice locale. Unul dintre susținătorii declarați ai acestui demers este edilul municipiului Reșița, Ioan Popa, care a afirmat în repetate rânduri că România trebuie să iasă din forma administrativă actuală, „moștenită” din comunism. „Sper ca politicienii din aparatul central să realizeze că nu se mai poate merge înainte în felul în care mergem acum. Am mai spus și cu alte ocazii: aparatul administrativ în România are vârsta mea. E făcut în 1968, să mă ierte Dumnezeu, are peste 50 de ani. E rușinos că nu reușim în 50 de ani să facem o reformă administrativă”, a declarat primarul Ioan Popa la finalul ședinței de ieri a Consiliului Local.

 

Edilul este adeptul regionalizării, după modelul european, care presupune desființarea județelor, dar și propunerea venită acum din partea mediului de afaceri, prin intermediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, de reducere a numărului de judeţe de la 42 la 15, o consideră oportună: „Uniunea Europeană discută doar cu regiuni, nu cu județe. Sunt cele opt regiuni pe care funcționează Agențiile de Dezvoltare, Administrațiile Finanicare și nu numai și cred că nu ar fi o problemă să ne pliem pe ele. Acum se încearcă reducerea numărului de județe pentru că acest lucru înseamnă o simplificare și nu trebuie modificată Constituția României, ceea ce e foarte bine. Orice variantă e binevenită, însă reducerea numărului de județe trebuie dublată neapărat și de reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale, de primării, astfel încât să nu mai avem primării sub 2.000 de locuitori, aș zice eu”.

 

Propunerea formulată de Camera de Comerţ şi Industrie a României, la care au aderat și alte organizații patronale și asociații – Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România; Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România; Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România; Federaţia Operatorilor Români de Transport; Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase; Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă și Asociaţia Brokerilor din România – se referă la reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori, precum și regruparea tuturor instituţiilor publice deconcentrate sub această nouă formă administrativă.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available