Efecte în cascadă ale tăierilor ilegale de păduri

Conform Raportului de țară al Comisiei Europene, pentru anul 2020, România a avut pierderi de 6 miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale de păduri. Activistul de mediu Mihai Goțiu prevede un viitor sumbru.

Sunt informații care se regăsesc în documentul de lucru al Comisiei Europene privind Raportul de țară pentru România, pe anul 2020, la capitolul „Durabilitatea Mediului”. Conform acestuia, pe lângă acest aspect economic, problema recurentă a exploatării ilegale intensivă a pădurilor românești duce la reducerea capacității naturale de captare a dioxidului de carbon a pădurilor, la pierderea semnificativă a biodiversității și la creșterea riscurilor de dezastre.

Activistul de mediu subliniază suma colosală de bani pierdută de România ca urmare a exploatării ilegale a pădurilor și îndeamnă privirea situației din alt punct de vedere. „Acești bani se pierd din bugetele pentru educație, sănătate ori infrastructură. Iar aceste pierderi economice vin «la pachet» și cu efecte în cascadă legate de costurile asociate cauzate de agravarea stării de sănătate, de pierdere a biodiversității, a locurilor de muncă și de dezastre naturale”, spune Mihai Goțiu, lucruri menționate în același Raport de țară: „Aceste activități (tăierile ilegale de păduri – n.a.) nu pun în pericol numai biodiversitatea și locurile de muncă, ci elimină, de asemenea, și un mijloc natural de protecție împotriva inundațiilor și de captare de CO2”.

În Raport se pune și problema inundațiilor, frecvența mai mare a fenomenelor meteorologice extreme provocând deja daune materiale în ultima perioadă. Conform documentului, în ultimele două decenii, România a fost afectată de inundații ale bazinelor hidrografice și ale zonei costiere, precum și de secete severe care ar putea fi urmarea schimbărilor climatice. „România se numără printre țările din UE cele mai expuse inundațiilor de amploare, iar aproximativ 13% din suprafața țării reprezintă zone inundabile. În perioada 2020-2021, România s-a numărat printre țările din UE cu cel mai mare număr de decese cauzate de inundații și cu cele mai multe locuințe deteriorate, costurile directe totale fiind estimate la 3,6 miliarde de euro”, este o statistică dată de Raportul de țară.

O mențiune din raport, pe care Goțiu vrea să o amintească, este aceea că, în absența unor politici privind schimbările climatice, clima se va schimba în mod considerabil în următorii 50-100 de ani, ceea ce va duce la o pierdere de aproximativ 8-10% din PIB pe cap de locuitor din România până în 2100. Activistul subliniază faptul că anul 2100 nu este departe, mai ales pentru generațiile mai tinere, fiind posibilă varianta ca indicatorul PIB/cap de locuitor și pierderile economice să reprezinte cea mai mică problemă, în condițiile în care modul actual de viață se va deteriora într-o măsură în inimaginabilă.

Sursă foto: FB Mihai Goțiu

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite