Episod (cu risc) exploziv la Spitalul Județean Reșița! Efect al lucrărilor făcute la rețeaua de oxigen de către o firmă specializată în terenuri de golf! [FOTO/VIDEO]

La Spitalul Județean de Urgență Reșița se putea produce o tragedie similară celor petrecute la Piatra Neamț sau Constanța. S-a întâmplat săptămâna trecută, dar incidentul ajunge la cunoștința opiniei publice abia astăzi, 26 ianuarie. Și asta ca urmare a unei conferințe de presă organizate de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, cel care, alături de primarul Ioan Popa, și-a exprimat încă o dată nemulțumirea față de managementul spitalului.

 

Lucrările la rețeaua interioară de oxigen medicinal de la Staționarul 1, realizate în a doua parte a anului trecut, se dovedesc acum a fi fost făcute de mântuială. Iar efectele pot fi catastrofale. Romeo Dunca și Ioan Popa au prezentat dovezi în acest sens, fotografii și secvențe video, la câteva zile după ce două dintre cele patru saloane destinate pacienților COVID internați la Terapie Intensivă au fost trase pe linie moartă întrucât concentrația de oxigen în acele încăperi depășise 30%! Riscul de explozie fiind foarte mare, vineri, 20 ianuarie, pacienții din rezervele 2 și 3 de pe secția ATI COVID, în fapt de pe extensia ATI aflată în fosta secție de Oftalmologie, au fost mutați în alte saloane. Că lucrurile nu funcționează cum trebuie la spital ar demonstra-o și faptul că nici măcar directorul medical Cosmin Librimir nu a fost anunțat la acel moment cu privire la situația de criză apărută vineri.

 

 

Despre proasta calitate a lucrărilor de la rețeaua de oxigen a unității spitalicești din Reșița, făcute de o firmă din Drobeta-Turnu Severin specializată în amenajarea de terenuri de golf!, și riscul la care sunt expuși pacienții cu COVID internați la Terapie Intensivă în Staționarul 1 s-a discutat aseară și cu ministrul Sănătății. „Ministrului Rafila i-am adus la cunoștință acest lucru și aseară mi-a spus că sunt 12 lucrări în România făcute de această firmă, pentru care s-a făcut o solicitare de investigație a poliției. Vom face și noi o plângere pe această temă, să vedem cine a avizat această lucrare, cine a preluat această lucrare și cine va remedia această situație, pentru că săptămâna trecută, vineri, fără ca publicul larg să știe, s-au identificat concentrații de oxigen în saloane ATI COVID de peste 30%, cu risc de explozie! Spitalul Județean nu a informat pe nimeni, a ținut totul sub preș! Noi am aflat pentru că avem mijloacele noastre de a ne informa din spital. Au fost evacuați bolnavii COVID din două rezerve, de teamă să nu se producă o explozie”, a declarat Ioan Popa. Potrivit edilului, firma din Severin care a realizat lucrările nu vrea să remedieze problemele pe care le-a lăsat în urma sa.

 

„Așadar, noi vom solicita oficial astăzi o investigație de la Poliția reșițeană, să vedem ce s-a întâmplat acolo, cine a contractat lucrarea, cum s-a executat lucrarea, cine a făcut recepția și de ce finalitatea lucrării este asta pe care o vedeți aici”, a subliniat primarul Reșiței, prezentând imagini revoltăroare din secția ATI COVID realizate acum, la doar câteva luni de la recepționarea lucrărilor de către conducerea Spitalui Județean.

 

La rândul său, președintele CJ Romeo Dunca a amintit că Consiliul Județean a alocat spitalului 170.000 de lei pentru efectuarea acelor lucrări stringente în contextul pandemiei, dar managerul Alina Stancovici nu a făcut cunoscut conducerii județului problemele apărute zilele trecute și, implicit, nici nu a dat explicații pentru cum s-a ajuns în această situație inacceptabilă. „De ce atunci când apare o nevoie, a spus Romeo Dunca, sunt informat imediat, așa cum s-a întâmplat când Consiliul Județean a alocat bani pentru rezolvarea problemei cu oxigenul la ATI, de ce nu am fost informați de către dânsa că acolo lucrarea – o vedeți în fotografii – este de proastă calitate? Cine a făcut licitația, cine a făcut recepția, cine a făcut plata și de ce a fost aleasă o societate din Drobeta-Turnu Severin care în obiectul de activitate are amenajări de terenuri de golf? Noi am alocat la momentul respectiv 170.000 de lei pentru realizarea acestei lucrări, de care s-a ocupat mai departe spitalul. Ei au făcut licitația, ei au găsit constructorul, ei au făcut recepția și ei probabil au și plătit”.

 

Romeo Dunca a adresat și alte întrebări, prin intermediul presei, managerului Alina Stancovici, despre toate acestea – într-un articol viitor. Până atunci, să spunem ce e (și) mai important. După incidentul de vineri, șase din cele 11 locuri ale secției ATI COVID din Spitalul Județean au fost indisponibilizate până la remedierea problemelor tehnice din cele două saloane. De atunci au trecut cinci zile, iar astăzi toate cele cinci paturi de la ATI destinate pacienților COVID erau ocupate.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite