Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, a oferit – în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi împreună cu președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca – noi detalii despre stadiul în care se află proiectul construirii unui nou spital județean de urgență.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru noul spital județean care va fi construit în zona Triaj, pe un teren în suprafață de 12 hectare pe care Primăria Reșița l-a cumpărat de la TMK și l-a pus la dispoziția Consiliului Județean Caraș-Severin, în baza unui protocol de colaborare încheiat între cele două instituții, se află pe masa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru avizare.
„În ultimele cinci zile, am avut nenumărate discuții cu ministrul Alexandru Rafila, ultima aseară (marți, 25 ianuarie, n.r.), la ora 22.20. Discutăm pe această temă. Avem coincidența fericită ca unul dintre consilierii personali ai domnului Rafila – un tânăr din Anina, Alexandru Rogobete, medic anestezist la Timișoara – să fie pus în temă cu situația noastră, cu noul spital județean, și ni s-a promis tot sprijinul în acordarea acestui aviz. Au existat la nivelul Ministerului Sănătății, în zona de avizare, discuții dacă avem capacitatea administrativă de a realiza un proiect de o asemenea amploare, am transmis că avem 18 persoane în cadrul Direcției de Proiecte Europene și că ne asumăm acest proiect. Urmare a acestor lămuriri, așteptăm zilele acestea avizul de la Ministerul Sănătății”, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.
De asemenea, în primele zile ale acestui an a fost lansată pe platforma publică SICAP achiziția serviciilor de proiectare pentru noul spital și, potrivit edilului, proiectul a suscitat interes în rândul companiilor de profil: „Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic sunt în licitație pe SICAP la ora aceasta. Au fost companii care au vrut deja să facă vizita în teren, să vadă despre ce amplasament este vorba. Ne așteptăm la o competiție serioasă în realizarea acestei documentații care va trebui să fie predată la sfârșitul anului în curs. Asta ne pune în pole position astfel încât în 2023 să scoatem la licitație execuția acestui spital”.
Investiția pentru construirea noului spital este estimată la 150 de milioane de euro, iar finanțarea ar putea fi asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Am obținut acordul lui Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene, pentru introducerea proiectului în PNRR. Sunt 25 de spitale posibil de finanțat prin PNRR – pe regula primul venit, primul servit – și sunt absolut convins că noi vom face acest spital județean nou”, a subliniat primarul Ioan Popa.