Proiectul privind realizarea noului spital județean va demara în săptămânile următoare, după validarea bugetului municipiului Reșiței, a anunțat primarul Ioan Popa. Spitalul va fi construit în Triaj, în zona unde în prezent se află un depozit de fier vechi, Crosi, dar și alte firme mai mici.
La finele lunii trecute, Consiliul Local Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin au aprobat Acordul de asociere încheiat între judeţul Caraş-Severin și municipiul Reşiţa în vederea realizării în comun a achizițiilor privind obiectivul de investiții „Construire Spital Județean de Urgență” situat pe raza municipiului Reșița. Este vorba, practic, despre documentul în baza căruia vor fi derulați pașii necesari pentru implementarea acestui proiect, printre care: identificarea terenului, realizarea studiului de prefezabilitate, a celui de fezabilitate sau a planului urbanistic zonal (PUZ). „La ora aceasta se analizează istoricul demografic din ultimii 50 de ani, istoricul cazuisticii în județ, ce patologii sunt, astfel încât să degajăm un caiet de sarcini pentru studiul de fezabilitate (…). PUZ-ul vizează zona Triaj, unde Primăria Reșița deține, la ora aceasta, circa 12 hectare de teren și unde mai sunt circa 14 hectare, deținute, într-o proporție destul de semnificativă, de un investitor privat, iar celelalte sunt fragmentate în mai multe zone”, a declarat primarul Ioan Popa. Acesta a anunțat că a început deja negocierile cu o parte dintre proprietarii din zonă pentru eliberarea terenurilor, variantele luate în calcul fiind acordarea de despăgubiri sau relocarea activităților. „Studiul de fezabilitate este și documentul care va permite ca, în cazul în care nu ne înțelegem cu unii dintre ei, să putem să îi expropriem pentru utilitate publică. Sper să nu ajungem în situația asta. Oricum, procedurile sunt extrem de simple și ne avantajează legislația din acest punct de vedere”, a precizat edilul.
Concret, cele 14 hectare pe care ar urma să fie construit noul spital județean sunt ocupate, în prezent, de firma Crosi (opt-nouă hectare), un depozit de fier vechi (circa două hectare) și de mai multe firme mici care derulează diverse tipuri de afaceri și care, în opinia edilului Ioan Popa, ridică cele mai mari probleme. „Pe lângă proprietarul mare, Crosi, mai sunt zone fragmentate, mici, pentru care doresc să găsesc soluții deoarece nu vreau să distrug niște afaceri. Vreau să le găsesc o posibilitate de relocare pentru a-și continua activitatea. Însă, din intuiție, cred că o bună parte dintre aceste bussines-uri nu sunt toate «white», o parte dintre ele sunt «black» sau «gray». Adică, unele sunt negre sau gri, nu sunt toate albe, mai cu seamă că sunt așa, vârâte prin tot felul de unghere pe acolo. Pe această cale, poate le scoatem la lumină”, a explicat Ioan Popa.
„Cred că în patru luni zona poate fi asanată”
În ceea ce privește depozitul de fier vechi, acesta ar urma să fie mutat în zona industrială, mai aproape de combinatul siderurgic, în acest fel fiind rezolvată și o parte din problema traficului greu prin oraș. „Am avut deja discuții să îi relocăm în zona fostei uzine cocso-chimice, în apropierea haldei de zgură. De acolo vor putea trece pe lângă haldă și vor intra direct în combinat, fără să mai trebuiască să parcurgă tot orașul cu camioanele cu fier vechi, pentru că oricum nu îi vom mai lăsa să traverseze orașul după ce refacem infrastructura. Vom încerca să limităm la maximum traficul greu prin oraș”, a declarat primarul Ioan Popa. Potrivit acestuia, pentru relocarea depozitului și ecologizarea zonei ar fi necesare maximum patru luni: „Combinatul siderurgic produce 1.000 de tone de oțel pe zi. Acolo, în depozitele respective, nu sunt mai mult de 5.000 de tone. Tot fierul vechi l-ar consuma TMK într-o săptămână. El arată urât, arată dizgrațios și tocmai din acest considerent nu are ce să mai caute într-o zonă urbană în care avem trafic de oameni. Într-adevăr, va fi de lucru să piconăm platformele de beton care au 30-40 de centimetri. Va trebui să evacuăm tot betonul, dar cred că în patru luni zona poate fi asanată fără probleme”.
Realizarea noului spital județean va costa, potrivit estimărilor, circa 150 de milioane de euro, autoritățile locale și cele județene luând în calcul varianta unei finanțări multiple. „O bună parte a finanțării o țintim prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În completare cu PNRR, luăm în calcul și un parteneriat public-privat și luăm în considerare și un credit BERD sau Banca Mondială pentru realizarea investiției”, a explicat primarul Ioan Popa.
Lângă spital, pe terenul în suprafață de 12 hectare deținut deja de Primărie, va fi amenajat un parc, intenția municipalității fiind aceea de a crea, printr-o zonă de relaxare, o conexiune între cartierul Govândari, mall, aqualand și orașul vechi.