UPDATE. Experiment reușit în Banat! Cum să nu mai avem oficial cazuri noi de COVID-19

Rețetă de succes împotriva COVID-19?! În Caraș-Severin, datorită Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, zile la rând nu s-a mai înregistrat niciun caz nou de confirmare cu infecție SARS-CoV-2.

Trei raportări succesive, atât ale Grupului de Comunicare Strategică, cât și ale Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, ne-au făcut zilele trecute să fim mai optimiști ca oricând în această perioadă de pandemie. Timp de 72 de ore, numărul total de cazuri confirmate cu COVID-19 în județul nostru a rămas neschimbat. Trei zile la rând, altfel spus, în Caraș-Severin nu se înregistrase nici un caz nou de infecție cu noul coronavirus. Se staționa la un total de 64 de cazuri de la începutul pandemiei, conform datelor furnizate de GCS, respectiv la 71, potrivit DSP. Diferența de 7 cazuri însemna pacienți tratați, vindecați și externați la Timișoara, deși fuseseră internați inițial la Reșița.

După cele trei raportări consecutive „de bine”, a urmat însă una la polul opus. O creștere a numărului total de cazuri la 77, deci cu aproape 10%! E de rău, ne-am zis, văzând noile cifre! Ce s-a întâmplat, de fapt, în cele patru zile în care raportările ne aruncau de la o extremă la alta?

Realitatea din spatele realității comunicate oficial

„Nu s-au făcut teste în datele de 18, 19 și 20 aprilie! Nu a lucrat laboratorul din Timișoara în cele trei zile. Ne-au trimis hârtie să nu le trimitem probe… Astfel că primele probe s-au dus la Timișoara în 21 aprilie dimineață”, ne-au declarat surse medicale din Spitalul Județean de Urgență Reșița. Ceea ce înseamnă că orice concluzie trasă după raportările oficiale din cele patru zile este falsă!

Intervalul 18-20 aprilie însemnând, de fapt, Sâmbăta Mare și primele două zile de Paște, se pare că laboratorul de testare COVID-19 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a avut program special de Paște. Am încercat să primim explicații de la „Victor Babeș”, dar apelurile noastre telefonice au fost sortite eșecului.

În loc de concluzii, două întrebări

Dacă nu testezi nimic din Caraș-Severin timp de trei zile, este logic să ai zero cazuri noi confirmate cu COVID-19 în cele trei zile. Întrebarea e de ce am fost bombardați cu situații statistice fără a ni se comunica de către autorități că testările suspecților din Caraș-Severin au luat o pauză pascală. Iar problema principală devine alta: este normal să se ia astfel de pauze în plină pandemie?

 

UPDATE, 24 aprilie, ora 13.00

Dr. Elena Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, ne-a contactat azi pentru a lua apărarea colegelor sale. „Da, la început de tot, Spitalul Victor Babeș a deservit toate cele patru județe, Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin. Dar în prezent Spitalul Municipal din Timișoara este cel care lucrează probele de la Caraș-Severin și nu este treaba mea să-mi dau cu părerea dacă acolo s-a lucrat sau nu de Paște. Din 24 februarie, bioloagele Spitalului Victor Babeș au venit la lucru zi de zi de zi de zi de la Dumnezeu. Au avut o singură zi liberă, duminică (19 aprilie). Și, pentru că nu au lucrat duminică, au lucrat luni de dimineață de la ora 8 până la ora 1 noaptea”, ne-a declarat dr. Lăzureanu.

Ne pare rău pentru confuzia creată, dar informația noastră s-a bazat pe ceea ce fusese făcut public la apariția primelor cazuri COVID-19 în Caraș-Severin, și anume, că testele aferente erau făcute în laboratorul de la Spitalul „Victor Babeș”. Autoritățile din Caraș-Severin au uitat să informeze presa când s-a schimbat destinatarul probelor prelevate de la Spitalul Județean de Urgență Reșița.

Așadar, concluziile noastre rămân aceleași. Întrebarea e de ce am fost bombardați cu situații statistice fără a ni se comunica de către autorități că testările suspecților din Caraș-Severin au luat o pauză pascală. Totodată, este normal să se ia astfel de pauze (la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara) în plină pandemie?

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available