Explorează natura! Turiștii pasionați de aventură sunt așteptați în Măgura Zimbrilor, pe urmele animalelor sălbatice

 

WeWilder, o inițiativă a WWF România alături de localnicii din Armeniș, a pregătit, pentru această vară, în Măgura Zimbrilor, expediții în natură pentru cei care vor să scape de agitația orașului. Aceștia vor fi conduși de ghizi profesioniști pe urmele animalelor sălbatice, vor avea ocazia să vadă turmele de zimbri și vor putea dormi sub cerul liber sau în MuMA Hut – căbănuță prototip ce a fost nominalizată la Premiul de Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe.

 

Starul sezonului de vară în Măgura Zimbrilor va fi dat pe 30 iulie, cu expediția Wild Roots, condusă de Georg Messerer, ghid specializat în natură și în identificarea urmelor de animale. Potrivit organizatorilor, Wild Roots se adresează celor care vor să vadă natura cu alți ochi și care se simt confortabil să meargă cel puțin patru ore într-o zonă muntoasă. Experiența durează patru zile și cuprinde și o plimbare de noapte și o zi la zimbri, unde ghid va fi rangerul Matei Miculescu. Turiștii vor dormi în corturi de safari, iar meniul va fi preponderent vegetarian și cu produse locale. „Experiența urmărește transformarea personală, în sensul descoperirii naturii cu ajutorul tuturor simțurilor. Lucrăm alături de localnici pentru a oferi oaspeților un meniu în mare parte vegetarian și cu produse locale, în spiritul unui consum responsabil cu resursele naturale.  Mare parte din veniturile generate sunt destinate comunității locale prin serviciile angrenate și pentru dezvoltarea experiențelor WeWilder și a conservării naturii sălbatice”, transmit organizatorii.

 

La sfârșitul lunii august, urmează Wilderness Trail, o experiență de trei zile în zona de resălbăticire a zimbrilor, adresată celor care vor să meargă la nivelul următor, ghidată tot de Georg Messerer. Wilderness Trail presupune două nopți în care participanții dorm sub cerul liber, cu un bivuac împotriva umezelii și un sac de dormit. Organizatorii precizează că „grupul pentru Wilderness Trail este limitat la șase persoane, pentru a avea un impact minim asupra mediului și o calitate crescută a experienței pentru participanți. Aceștia vor avea la ei un rucsac cât mai ușor, în care vor duce minimul necesar, precum și hrana necesară pentru trei zile. Este o ocazie perfectă de a uita de electricitate, telefoane mobile și emailuri. Filosofia experienței este că participanții nu vor lua din natura altceva decât imagini și amintiri și nu vor lăsa în urmă altceva decât urmele pașilor”.

 

În Măgura Zimbrilor, un areal muntos unde se plimbă zimbri liberi, în apropierea localității Armeniș, în afara excursiilor organizate, turiștii pot petrece pe cont propriu vacanțe în case țărănești sau în corturi de safari. Zona este propice excursiilor bicicleta pentru că aici sunt amenajate câteva trasee de MTB. Iar cei care preferă o ședere mai confortabile au la dispoziție MuMA Hut – o căbănuță prototip care a fost făcută de o echipă de voluntari și a fost nominalizată anul acesta la Premiul de Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe. „Căsuța își propune să fie un exemplu în privința formei, funcțiunii de cameră în livadă și a materialelor utilizate, care sunt procurate din zonă și care revitalizează practici tradiționale. A fost folosit lemn pentru structură/închideri și șindrilă, fabricată local de nepotul unui meșter bătrân. Localnicii au asigurat masa și transportul voluntarilor, iar procesul de lucru amintește de claca de altădată. Deși își propune să ofere o experiență de izolare, căsuța este legată la curent electric și are un grup sanitar modern și duș cu apă caldă”, explică reprezentanții WWF.

 

 

Măgura Zimbrilor de la Armeniș s-a dezvoltat ca zonă turistică în ultimii ani, după ce WWF România și Rewilding Europe au demarat, în 2014, inițiativa multianuală de „resălbăticire” ce presupune repopularea Carpaților Meridionali cu zimbri. În prezent, în Munții Țarcu trăiesc aproximativ 70 de exemplare care alcătuiesc cea mai mare populație de zimbri liberi din România.

 

Sursă foto: WWF România

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available