Facă-se voia președintelui USR Dacian Cioloș! Klaus Iohannis l-a desemnat premier!

 

La finalul consultărilor de astăzi, 11 octombrie, cu partidele parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl desemnează pe Dacian Cioloş pentru postul de prim-ministru, ocupat în prezent de premierul demis Florin Cîțu.

 

Deși niciun partid nu are asigurată o majoritate parlamentară pentru susținerea unui viitor guvern, două formațiuni politice au făcut propuneri pentru funcția de premier, în cadrul consultărilor cu președintele României, care au avut loc în cursul acestei zile la Cotroceni. USR l-a propus pe Dacian Cioloș, iar UDMR, pe Kelemen Hunor. În mod surprinzător, Klaus Iohannis nu a anunțat o nouă rundă de consultări, așa cum lăsase de înțeles că va face dacă partidele nu vor avea abordări mature și nu găsesc o formulă majoritară în Parlament pentru depășirea crizei politice. A anunțat, în schimb, că îl va desemna candidat pentru funcția de premier pe liderul USR, Dacian Cioloș!

 

La scurt timp după anunțul făcut de Iohannis, Administrația Prezidențială a transmis următorul comunicat: „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, luni, 11 octombrie 2021, decretul privind desemnarea domnului Dacian Julien Cioloş în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată.”

 

CITEȘTE ȘI: Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Cîțu a fost demis de PSD-USR-AUR

 

Dacian Cioloș a reacționat imediat după anunțul prezidențial, printr-o postare pe Facebook: „Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice. Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.”

 

Conform Constituției, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru a cere Parlamentului votul de încredere asupra programului și a întregii liste a Cabinetului. Birourile parlamentare stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi a respins cel puţin două solicitări de învestitură. Acesta este un scenariu constituțional, care nu a fost dus niciodată până la capăt de politicieni în România postcomunistă.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available