Falsuri și favoruri social-democrate în Consiliul Județean Caraș-Severin

Scandalul pe tema repartizării banilor către primăriile din Caraș-Severin, început în ședința precedentă de Consiliu Județean, a ajuns în faza penală. Președintele Silviu Huruduzeu a încercat să dreagă busuiocul luând bani de la primăriile care au primit mai mult decât au cerut și dându-i la altele, nu se știe pe ce criterii, însă nici acum nu este clar dacă proiectul va putea fi pus în aplicare astfel încât primăriile să își primească banii. Aceasta deoarece 45 de UAT-uri au înaintat o plângere prealabilă împotriva hotărârii adoptate luna trecută. Și pentru ca treaba să fie și mai încurcată și chiar cu iz penal, o parte dintre primari susțin că habar nu au de plângerea respectivă.

Domașnea, Ezeriș și Ocna de Fier sunt cele trei primării liberale care, în urma amendamentului formulat de consilierul ex-PSD Gabriel Dinu, au primit, în ședința de luna trecută, sume de bani mai mari decât cele solicitate. În total, a fost vorba despre un surplus de 430.000 de lei.

Din cauza acestei repartizări, secretarul județului, Darian Ciobanu, nu a contrasemnat acel proiect de hotărâre și s-a ajuns la un blocaj, astfel încât niciuna dintre cele 77 de UAT-uri nu a primit niciun leu din trezorerie. „Banii sunt blocați. Consiliul Județean a trimis hotărârea la Instituția Prefectului, la Finanțe și la toate UAT-urile. De la Finanțe nu a plecat mai departe și au solicitat clarificări. Pentru a debloca situația și pentru a nu mai exista dubii la Administrația Finanțelor Publice, am redactat proiectul de hotărâre privind repartizarea banilor alocați suplimentar la cele trei primării”, a explicat președintele Silviu Hurduzeu.

4 din 45, alese pe sprânceana lui Hurduzeu

Lozul câștigător a fost atribuit primăriilor Bozovici, Teregova, Cărbunari și Dalboșeț, toate conduse de edili social-democrați, cărora le-au fost împărțiți banii luați de la Domașnea, Ezeriș și Ocna de Fier. Cea mai mare sumă suplimentară, 202.000 lei, a fost alocată comunei Bozovici, care ajunge acum la peste 450.000 de lei. Teregova a mai primit 124.000 de lei, iar Cărbunari și Dalboșeț, câte 50.000 de lei.

Criteriile după care au fost alese aceste primării și nu altele nu sunt clare. Ar putea fi invocat faptul că, prin amendamentul depus de consilierul Gabriel Dinu, le-au fost tăiate sume importante, însă nici măcar acest argument nu stă în picioare întrucât sunt multe alte primării care au pierdut sume chiar mai mari și care au fost ignorate acum cu desăvârșire. În primul rând este vorba despre cele trei orașe cu primari PSD: Oțelu Roșu, care a primit 600.000 de lei, și Moldova Nouă și Oravița, care au primit câte 700.000 de lei, la jumătate față de propunerea inițială. De asemenea, comune precum Carașova, Constantin Daicoviciu, Doclin, Fârliug, Pojejena, Rusca Montană, Socol sau Vărădia au pierdut câte 200.000 de lei (de la 300.000 au ajuns la 100.000 de lei), la fel ca Dalboșețul și chiar mai mult decât Cărbunariul (care a pierdut 130.000 de lei), dar acestea nu au beneficiat de mărinimia președintelui Consiliului Județean. Proiectul a fost aprobat cu majoritate de voturi, împotriva lui exprimându-se doar consilierii PNL.

45 de plângeri prealabile. Dar câte „pe falș”?

Aceste modificări ar fi trebuit să pună punct scandalului legat de repartizarea banilor, însă acest lucru pare departe de a se întâmpla, întrucât primăriile cărora le-au fost diminuate sumele au formulat o plângere prealabilă. În total, conform unui proiect de hotărâre introdus azi în regim de urgență, ar fi vorba despre 45 de primării. Numai că, surpriză, o parte dintre edili afirmă, negru pe alb, prin adrese transmise Consiliului Județean, că nu au semnat nimic și că nu au făcut niciun demers împotriva respectivei hotărâri!

Asul din mânecă l-a scos vicepreședintele Flavius Nedelcea: „Am în față împuternicirea avocatului care reprezintă aceste 45 de UAT-uri, dar am și adrese de la primării care se regăsesc în această împuternicire deși nu știu nimic despre acest demers. De asemenea, am mai primit telefoane de la alți primari care spun același lucru, că nu au semnat nimic de acest gen și că nici nu au de gând să o facă”.

Printre primarii care s-au dezis, în scris, de plângerea prealabilă despre care președintele CJ Caraș-Severin a afirmat, în plen, că a fost făcută de PSD, se regăsesc cei ai comunelor Naidăș, Marga, Buchin și Bucoșnița. Toți primari care, oficial, încă sunt membri PSD, dar care, la repartizarea banilor, au fost favorizați de amendamentul lui Gabriel Dinu și au primit sume mai mari decât cele alocate inițial. Și care, drept urmare, nici nu ar avea vreun motiv să conteste hotărârea.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available