Administrația Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa a semnat contractul de finanțare pentru un proiect care își propune revizuirea Planului de management al ariei naturale protejate – Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi siturile Natura 2000 suprapuse acestuia.
„Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi ariile naturale de interes comunitar şi naţional suprapuse prin revizuirea planului de management integrat” este proiectul pe care Administrația Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa îl derulează în parteneriat cu WWF România și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Inițiatorii proiectului au în vedere atât conservarea și protejarea biodiversității, cât și evidenţierea elementelor de interes turistic astfel încât turismul să devină un motor de dezvoltare durabilă pentru zonă prin destinația de ecoturism Cheile Nerei.
„Pe parcursul derulării acestui proiect vor fi actualizate informaţiile ştiinţifice ale ariilor naturale protejate în vederea fundamentării eficiente a obiectivelor de conservare şi a măsurilor de management ce vor fi propuse în planul revizuit. De asemenea, vor fi realizate activități pentru conştientizarea populaţiei privind importanţa conservării biodiversităţii în siturile Natura 2000 și, nu în ultimul rând, avem în vedere întărirea capacităţii instituţionale a Administrației Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa în vederea îmbunătăţirii gestionării ariilor vizate de proiect”, informează Raluca Peternel, manager de proiect.
La baza revizuirii Planului de management existent vor sta o serie de studii care vor fi utile și autorităților publice, localnicilor și antreprenorilor de pe raza Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. „Autorităţile publice vor avea informaţii clare privind distribuţia habitatelor şi speciilor din sit, astfel încât acestea vor putea fi preluate în documentele cu caracter strategic care creează cadrul pentru dezvoltarea comunelor. Proprietarii sau administratorii de terenuri din situri şi din proximitatea acestora precum și agricultorii vor avea informaţii referitoare la activităţile permise, creându-se astfel o bază solidă pentru aplicarea legii ce prevede acordarea de subvenţii în cazul în care există restricţii asupra utilizatorilor de terenuri din sit”, precizează Raluca Peternel.
Proiectul are o valoare totală de 20.772.680 de lei și este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020. Acesta trebuie finalizat până în decembrie 2023.
Foto: Cheile Nerei. Sursă foto: FB/Banatul Montan