Premierul a anunțat noile plafonări și compensări ale prețurilor la gaze naturale și energie electrică valabile până la 31 martie 2023

 

Guvernul va adopta săptămâna aceasta un nou set de soluţii care includ plafonări şi compensări ale preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, a anunţat, astăzi, premierul Nicolae Ciucă.

 

Pachetul de măsuri guvernamentale care are rolul de a reduce presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale va fi aplicat începând de la 1 aprilie 2022, timp de un an. „Vom interveni în sprijinul economiei româneşti printr-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări ale preţurilor la energie şi gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. Pentru un consum de până la 100 de kWh pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kWh, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kWh vor plăti 0,8 de lei/kWh. La gaz, preţul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kWh. Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix la energia electrică de 1 leu pe kWh, TVA inclus, şi 0,37 lei/kWh pentru gaz, TVA inclus”, a declarat Nicolae Ciucă.

 

Referindu-se la marii consumatori, precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime, prim-ministrul a precizat că Guvernul are discuţii cu Comisia Europeană pentru a continua şi în acest an sprijinul acordat marilor consumatori. Mai mult decât atât, potrivit șefului Executivului, „România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri al întreprinderilor românești. Măsurile pe care le luăm vor proteja populaţia şi economia, prevenind riscurile unei creşteri accentuate a preţurilor şi a inflaţiei. Guvernul este alături de cetăţeni şi de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă şi stabilitatea economică”.

 

Totodată, premierul a subliniat că România este bine aprovizionată din punct de vedere alimentar: „Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii şi cu producătorii români de alimente, reprezentanţii reţelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii şi agricultorii noştri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite