UPDATE. Florin Cîțu și-a depus mandatul, Ludovic Orban rămâne premier 

Retragerea lui Florin Cîțu a venit în contextul în care Curtea Constituțională a blocat, conform unui anunț făcut azi, alegerile anticipate, iar în Parlament se configura o majoritate care ar fi asigurat învestirea Guvernului Cîțu – guvern care până azi avea mai degrabă rolul de a fi sacrificat de liberali, pentru a se ajunge la alegeri anticipate.

După mai bine de jumătate de oră de la momentul anunțului privind depunerea mandatului de către prim-ministrul desemnat, Florin Cîțu a explicat, printr-o postare pe pagina de Facebook, de ce a făcut această mutare:

„Un mesaj important pentru români.

Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.

Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.

Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie.

Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează.

Mulțumesc pentru încredere și susținere”.

Ca urmare a depunerii mandatului, Cîțu rămâne ministru interimar la Finanțe în Guvernul interimar Orban.

Cu numai câteva minute înaintea începerii plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului, administrația prezidențială a transmis un comunicat de presă prin care informa că „domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”.

Declarația președintelui Iohannis a fost anunțată pentru ora 19.30. Vom reveni.

Sursă foto: Mediafax.

UPDATE 1, ora 20.15

„Domnul Florin Cîţu şi-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedeşte maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus. Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcţionează, Guvernul Orban, care a dovedit că acţionează cu toată hotărârea şi responsabilitatea şi ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic. Suntem cu toţii responsabili să găsim cât mai urgent o soluţie democratică la actuala situaţie politică”, a declarat Klaus Iohannis, în deschiderea declarației de presă.

Președintele României a anunțat, totodată, convocarea imediată a consultărilor cu partidele parlamentare, pentru mâine, 13 martie, la ora 13. „Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziţie toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun. Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătăţii oamenilor. De aceea, repet, răfuielile şi meciurile politice nu-şi au deloc rostul în actualul context. Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent, în care lucrurile evoluează rapid şi imprevizibil. Autorităţile care gestionează situaţia creată de noul coronavirus au luat din timp măsurile necesare pentru a limita efectele negative. Respectarea fără excepţie a regulilor de igienă reprezintă principala linie de apărare împotriva răspândirii virusului şi cu toţii putem contribui din acest punct de vedere la diminuarea riscului de contaminare”.

UPDATE 2, vineri, 13 martie, ora 15.35

La finalul consultărilor cu partidele politice parlamentare, președintele României a anunțat că a primit o singură propunere pentru funcția de premier: Ludovic Orban. Acesta a devenit astfel premier desemnat să formeze un Cabinet care ar putea ajunge la votul de învestitură până la începutul săptămânii viitoare, poate chiar mâine, a zis Iohannis.

UPDATE 3, ora 17.20

Audierile vor avea loc mâine, 14 martie, de la ora 9, în regim special: fie prin telefon, fie prin videoconferință. La ora 10, tot mâine, ar urma votul de învestitură, și acesta în regim special. Până acum, principalele partide au anunțat, prin liderii lor, că vor vota Guvernul Orban. Singura excepție este un partid mic, al cărui nume nici măcar nu merită amintit în acest context.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite