Fonduri externe pentru un proiect de peste 150.000 de euro realizat în parteneriat de două comune din Caraș-Severin și Timiș

 

Creșterea transparenței și calității serviciilor comunitare din Forotic (Caraș-Severin) și Traian Vuia (Timiș) este obiectivul comun al celor două UAT-uri stabilit în cadrul unui proiect care mizează pe obținerea de finanțare externă prin Programul Active Citizens Fund România.

 

Proiectul celor două primării din Caraș-Severin și Timiș, realizat în parteneriat cu asociațiile neguvernamentale Pro Vocație și Activ Civic, a fost depus săptămâna aceasta și are prevăzut un buget total de 154.267 de euro.

 

Ce înseamnă acest proiect pentru Primăria Forotic? În primul rând, realizarea unui mini-centru TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) – un spațiu complet informatizat amenajat în clădirea primăriei și pus la dispoziția funcționarilor, dar nu numai acestora. Persoanele interesate vor avea aici acces la computere, imprimantă, cameră web, internet, astfel încât să poată lua legătura cu orice instituție, dar și să poată comunica online cu membrii familiei plecați în străinătate.

 

Proiectul mai are în vedere organizarea unui seminar privind drepturile cetățenești, la care vor participa și funcționari din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Forotic. Totodată, prin acest proiect, executivul local va face un audit al site-ului Primăriei și va îmbunătăți calitatea informațiilor de pe pagina web a instituției, în concordanță cu Memorandumul Guvernului referitor la aplicarea unitară a Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public. Nu în ultimul rând, prin intermediul proiectului, 15 tineri romi vor beneficia timp de un an de burse civice, care includ și participarea la cursuri de IT.

 

Durata întregului proiect este de 24 de luni, finanțarea nerambursabilă solicitată de Comuna Forotic fiind de 10.644 euro.

 

„Centrul digitalizat va fi o zonă deschisă cetățenilor care au nevoie de tehnologie pentru a-și rezolva problemele, bursele vor sprijini minoritățile locale și site-ul va transparentiza activitatea Primăriei Forotic.

Comuna încă este departe de normalitate! Din punctul meu de vedere, numai prin multă muncă, perseverență, o viziune și o strategie clară putem ajunge la un nivel de trai decent”, ne-a declarat primarul Alexandru Sporea, un edil care, deși se află de numai șase luni la conducerea Primăriei Forotic, reușește să demonstreze zi de zi că cetățenii comunei nu s-au înșelat atunci când și-au pus speranțele în el și l-au votat primar.

 

Active Citizens Fund România este un program de finanțare dedicat organizațiilor neguvernamentale, care face parte din Granturile SEE și Norvegiene și are ca obiectiv consolidarea societăţii civile și a cetățeniei active, precum şi creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, a Liechtensteinului și a Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale și la consolidarea relațiilor bilaterale cu 15 țări din Europa Centrală și de Sud și cu țările baltice.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite