Bugetul de venituri şi cheltuieli al Judeţului Caraș-Severin pentru 2021, unul mult mai mic decât în anii precedenți, a fost aprobat astăzi. 69% din bani sunt destinați secțiunii de funcționare și doar 31% celei de dezvoltare. Iar pentru întreținerea și repararea drumurilor județene au fost alocați doar 4,5 milioane de lei.
216.483.420 de lei. La atât se cifrează bugetul de care dispune, anul acesta, Consiliul Județean Caraș-Severin. Este un buget semnificativ mai mic decât în anii trecuți – în 2020 Consiliul Județean a avut un buget de aproximativ 236.000.000 de lei, iar în 2019, de aproximativ 285.000.000 de lei –, dar cu cheltuieli mai mari în ceea ce privește funcționarea instituției și cu fonduri mai puține alocate drumurilor județene. Mai exact, ponderea secțiunii de funcționare în totalul bugetului este de 69%, cu nouă puncte procentuale mai mare decât în 2020, astfel încât pentru dezvoltare au mai rămas doar 66.553.660 de lei (31% din total buget). „Creșterea presiunii bugetare a secțiunii de funcționare se datorează în principal creșterii salariului minim pe economie, a creșterii prețurilor și tarifelor pentru bunuri și servicii, concomitent cu diminuarea unor surse de venit alocate din bugetul de stat”, se precizează în referatul de aprobare întocmit la proiectul bugetului Județului Caraș-Severin.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Ovidiu Rădoi, cel care, în absența președintelui Romeo Dunca, a condus ședința de astăzi, a spus, la finalul acesteia, că se așteaptă ca, lunile următoare, să fie făcute economii la buget astfel încât acesta să poată fi rectificat în luna august. De asemenea, acesta s-a declarat nemulțumit de faptul că, pe acest fond, sumele care au putut fi alocate drumurilor județene sunt mult mai mici decât anul trecut. În total, este vorba despre 8.551.000 de lei, față de aproximativ 12.000.000 de lei în 2020.
Din cele 8.551.000 de lei, aproape 50% sunt pentru servicii deja executate – în baza contractelor de deszăpezire din această iarnă –, respectiv pentru lunile noiembrie-decembrie ale anului în curs. „Rămân undeva la 4.450.000 de lei pentru repararea, nu vorbim despre investiții, modernizări, drumurilor care știm foarte bine că în județul Caraș-Severin, multe dintre ele, majoritatea, sunt destul de proaste. Încercăm să ne axăm în special pe acele drumuri care au fost reparate, au fost modernizate și necesită reparații mici, astfel încât să nu se degradeze sectoarele acelea de drumuri, pentru că în viitor, peste doi-trei ani, investiția ar fi mult mai mare din partea noastră. Încercăm să calculăm să facem lucrurile cât mai bine, cu costuri cât mai mici”, a precizat Ovidiu Rădoi.