Forța Dreptei, plângere penală împotriva membrilor Guvernului. Ludovic Orban: „O asemenea bătaie de joc la adresa democrației nu s-a întâmplat niciodată!”

 

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a depus, astăzi, la Parchetul General, plângere penală împotriva premierului și a membrilor Guvernului pentru refuzul de a organiza alegeri locale parţiale în cele 57 de localităţi din țară unde este vacantă funcţia de primar.

 

De un an și jumătate cei de la Forța Dreptei au tot pus în vedere Guvernului că trebuie să respecte legea și să organizeze alegeri locale în municipiile, orașele și comunele rămase fără primari aleși. După un lung șir de demersuri publice, oficiale, făcute pe lângă membrii Executivului, rămase fără rezultat, Ludovic Orban s-a văzut nevoit să apeleze și la instanțele de judecată, care s-au pronunțat anul acesta și i-au dat dreptate. „Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, s-a arătat în soluţia instanţei de fond, din martie 2023, a Curţii de Apel Bucureşti.

 

Guvernul a continuat, însă, să sfideze legea, astfel că, în aprilie, Ludovic Orban a trimis premierului Nicolae Ciucă o „scrisoare avertisment” – un ultim demers prin care îl avertiza pe acesta că, dacă nu se respectă Constituția și democrația, va formula plângere penală. Iar acest lucru s-a întâmplat astăzi, 26 mai. „Am somat Guvernul în repetate rânduri să-și respecte obligațiile legale de a convoca alegerile locale în mai mult de 50 de localități care au rămas fără primari în funcție. Astăzi am depus plângere penală împotriva prim-ministrului și a membrilor Guvernului pentru refuzul de a organiza alegeri locale parțiale. Acest demers a venit după ce trei instanțe de judecată au hotărât, pe fond, obligarea Guvernului la organizarea alegerilor și, totuși, nu a fost întreprinsă nicio acțiune concretă”, a declarat astăzi Ludovic Orban, după ce a depus sesizarea penală.

 

Liderul Forța Dreptei a arătat că membrii Cabinetului Ciucă au comis două infracțiuni: „Fundamentul democrației îl reprezintă alegerile – dacă alegeri nu sunt, democrație nu este! Refuzul de a organiza alegeri reprezintă o faptă gravă, care creează prejudicii majore comunităților locale care astăzi sunt conduse de oameni care nu au niciun fel de legitimitate. O asemenea bătaie de joc la adresa democrației, așa cum a făcut acest guvern, nu s-a întâmplat niciodată! După un an și jumătate de demersuri, am ajuns să fac acest ultim pas, să formulez plângere penală, pentru că Guvernul a demonstrat că nu are intenția de a organiza alegeri, nu are intenția să respecte legea și săvârșește în mod clar atât infracțiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, cât și infracțiunea de abuz în serviciu”.

 

Nesoluționarea cu celeritate a acestei plângeri penale, a ținut să sublinieze Ludovic Orban, ar încuraja pe oricine săvârșește abuzuri grave împotriva democrației să săvârșească în continuare acele abuzuri.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite