Fostul ministru Victor Costache lămurește de ce erau tratați cărășenii cu coronavirus la Spitalul de Infecțioase din Timișoara

Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, se pronunță în scandalul generat de decizia conducerii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara de a nu mai trata pacienți din Caraș-Severin.

Deși se spune că fiecare să fie tratat în județul lui, Costache explică faptul că, odată cu apariția virusului, a fost lansat un Plan Alb de intervenție elaborat de către Ministerul Sănătății și pe care trebuie să-l aplice toate unitățile medicale. Acest plan prevedea 3 faze, în prima fază fiind necesară existența a 2000 de paturi de infecțioase și 120 de paturi de ATI pentru infecțioase. Așa a apărut decizia ca toate spitalele de boli infecțioase și secțiile de infecțioase să pună paturile pentru bolnavii de coronavirus. Pentru cei gravi, care aveau nevoie de ATI, nu puteau fi puse la dispoziție decât paturile de la spitalele de boli infecțioase, căci secțiile nu au ATI.

„În niciunul din aceste spitale din faza 1 nu au existat medici și asistente care s-au îmbolnăvit de Covid-19. Vestea bună e că putem învinge această boală dacă respectăm măsurile de protecție. Dacă ne pregătim și ne protejăm eficace, nu ne vom îmbolnăvi de Covid-19.

Am aliniat faza a 2-a în care am pus tot ce înseamnă spitale de pneumologie, deoarece majoritatea complicațiilor sunt de tip respirator, la care am adăugat încă 34 de spitale care au fost identificate pe întreg teritoriul românesc, care au fost golite de pacienți și care vor fi ocupate de cei cu Covid-19. Nu trebuie să punem pacienții Covid-19 alături ce ceilalți pacienți”, a explicat Victor Costache într-un interviu pentru Digi 24 HD.

Practic, fostul ministrul explică extrem de clar că NU trebuie duși pacienții cu coronavirus la spitale județene sau de alt grad, pentru a nu contamina ceilalți pacienți, din cauza circuitelor comune și a personalului medical care, în aceste spitale, nu este dedicat doar unui tip de pacienți.

Nici în faza 3 nu sunt luate în calcul spitalele județene, ci doar niște spitale-suport, care se adaugă celor infecțioase, pentru cazurile mai ușoare. Dar, pentru asta, trebuie evacuați pacienții astfel încât să ajungă cei cu coronavirus, dar care nu au complicații sau risc de complicații.

În toate trei faze, singurele spitale cu paturi de ATI sunt cele specializate pentru boli infecțioase, de aceea decizia de a respinge pacienții pe criterii de județ și nu de diagnostic contravine acestui Plan Alb care a fost elaborat de către Ministerul Sănătății și care este obligatoriu pentru toate instituțiile sanitare din România.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite