Gamificarea în procesul de învățare

 

Conceptul de gamificare implică aplicarea anumitor elemente specifice jocurilor (video și nu numai) în alte domenii sau arii de activitate. De exemplu, acest concept este folosit cu precădere de către agențiile de marketing.

 

Pentru a crește popularitatea unui anumit produs, acestuia i se atribuie anumite elemente de joc, de regulă în cadrul unui aplicații. Astfel, pentru o reducere, utilizatorul trebuie să îndeplinească anumite obiective.

 

Totuși, gamificarea este incredibil de utilă atunci când se pune problema învățării de noi abilități – fie acestea simple hobby-uri sau aferente unei profesii adevărate. De exemplu, într-un live casino online, tehnici de gamificare pot fi folosite pentru a învăța jucătorul cum să utilizeze platforma – interfața, comenzile de joc și așa mai departe.

 

Este gamificarea eficientă cu adevărat?

 

Există mai multe aspecte influențate de gamificare, mai ales din moment ce aceasta poate fi aplicată în foarte multe arii de activitate. De altfel, gamificarea la locul de muncă devine o practică din ce în ce mai întâlnită.

 

Conform statisticilor, nivelul de satisfacție al angajaților este de aproximativ 90% în mediile în care se aplică tehnici și concepte de gamificare. În rândul conversiilor, implicit a profitului generat direct, companiile care au apelat la gamificare au experimentat o creștere de șapte ori a acestor valori.

 

Apoi, tot 90% dintre angajați au recunoscut faptul că gamificarea contribuie la sentimentul de motivație și productivitate, indiferent de munca pe care o fac.

 

Dar cum stau lucrurile din punct de vedere al procesului de învățare?

 

Cât de eficientă este gamificarea atunci când înveți o abilitate nouă?

 

Statisticile nu mint, iar acestea ne spun ca informația este mult mai puternică atunci când este însoțită de gamificare:

  • Cât de bine se reține informația cu ajutorul gamificării? Se poate observa o creștere de 100% a acestui aspect, mai ales în procesul de antrenare a noilor angajați.
  • Peste 80% din cei care învață lucruri noi spun că procesul ar fi mult mai plăcut dacă ar exista elemente de gamificare incluse.
  • Performanța angajaților la locul de muncă a crescut cu aproximativ 25% în rândul angajaților care au fost inițiați cu procese bazate pe gamificare.

 

În alte cuvinte, atunci când înveți un lucru nou sau vrei să te adaptezi mai repede într-un loc care implică deprinderea unei noi abilități, gamificarea este cel mai bun prieten al tău. Chiar și în confortul propriei case, acest concept este de mare ajutor.

 

Vrei să înveți să cânți la chitară, dar chiar nu știi de unde să începi?

 

Există numeroase aplicații bazate pe gamificare care simplifică semnificativ procesul de învățare, cel puțin când vine vorba de lucrurile de bază. Nu vei deveni expert cu ajutorul unei aplicații gamificate, dar îți vei construi o bază solidă pentru viitor.

 

Totodată, trebuie luat în calcul și faptul că nu numai procesul de învățare este eficientizat de gamificare. Aplicarea conceptului în sarcinile de zi cu zi – fie ale tale sau ale unui angajat – crește productivitatea în procent de până 90%.

 

Din punct de vedere psihologic, totul este foarte simplu. Ai o sarcină, o ții minte și o vei rezolva. Prin gamificare, sarcina se transformă într-un punct al calendarului tău digital, de exemplu, care trebuie bifat la sfârșit de zi. Este o exemplificare simplă a conceptului de gamificare – dar creierul uman simte nevoia de a bifa acel punct cât mai repede, crescând astfel productivitatea.

 

Alte tehnici de gamificare implică împărțirea unui punct – unei sarcini – în mai multe sub-sarcini cărora, la fel, li se atribuie o bifă sau un alt element care oferă un element vizual aferent progresului sarcinilor respective.

 

Motivația, dar mai ales satisfacția ta sunt împlinite când bifezi un lucru și când vezi o linie de progres care se umple încet. Din nou, acesta este un exemplu simplu, dar este în mare fundația conceptului de gamificare – sarcini interesante, recompense și multe altele.

 

Vrei să încerci conceptul pe pielea ta? Atunci învață un lucru nou și bazează-te și pe gamificare!

 

Sursă foto: Unsplash

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available