Gărâna Jazz Festival 2020: programul complet și condițiile de desfășurare

Mai sunt trei zile până la cea de-a XXIV-a ediție a celui mai mare festival de jazz open-air din sud-estul Europei și organizatorii au făcut public programul complet al evenimentului care se va desfășura cu casa închisă, toate biletele puse în vânzare fiind epuizate. Gărâna Jazz Festival 2020 va începe joi, 6 august, la ora 18.00, în condiții cu totul speciale impuse de pandemia de coronavirus.

„Va fi o ediție neobișnuită, pe de o parte din cauza condițiilor de desfășurare restrictive și numărului limitat de spectatori, pe de altă parte pentru că mulți muzicieni vor cânta după o pauză de câteva luni bune. Ceea ce rămâne așa cum v-am obișnuit este calitatea proiectelor muzicale pe care vi le propunem”, transmit organizatorii Gărâna Jazz Festival.

Condiții de participare

Pentru a preveni infecția cu noul coronavirus, organizatorii festivalului au luat o serie de măsuri în conformitate cu restricțiile impuse de legislația în vigoare pentru a fi asigurată protecția sanitară a fiecărui participant. Astfel, accesul la festival va fi permis, în fiecare dintre cele patru seri (6-9 august), începând cu ora 17, după ce, în prealabil, fiecare spectator și-a scanat biletul și și-a ridicat brățara de acces, operațiune ce poate fi făcută începând cu ora 10. Deoarece evenimentul este sold out, nu vor exista bilete de vânzare la casierie. Concertele se vor desfășura între orele 18.00 – 23.00.

La intrarea în ranchul muzical din Poiana Lupului se va efectua un triaj observațional. Va fi verificată temperatura fiecărui spectator, iar persoanele a cărora temperatură va depăși 37,3 grade Celsius sau care vor refuza măsurarea acesteia nu vor fi lăsate să intre. De asemenea, nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome vizibile de infecții respiratorii. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata evenimentului. La fel și respectarea distanței de 2 metri între spectatori, cu excepția membrilor aceleiași familii și a grupurilor formate din maximum 3 persoane.

Pasionații de jazz care nu reușesc, anul acesta, să ajungă la Gărâna vor putea urmări toate concertele live pe pagina de Facebook Garana Jazz Fest.

Programul celor patru seri

La ediția din acest an, pe scena din Poiana Lupului vor urca muzicieni reprezentativi ai jazzului european și mondial din Germania, Polonia, Austria, Marea Britanie, Cehia, Norvegia, Israel, Serbia și România, după următorul program:

Joi, 6 august 2020, ora 18.00

Balkanamera Jazz Q (România)

Kasia Pietrzko Trio (Polonia)

Fish in Oil (Serbia)

Vineri, 7 august 2020, ora 18.00

Emy Drăgoi Group (România)

David Helbock Trio (Austria)

Naked (Serbia)

Sâmbătă, 8 august 2020, ora 18.00

Marius Pop Band (România)

Edgar Knecht meets Frederik Köster (Germania)

Duminică, 9 august 2020, ora 18.00

VanDerCris (România)

Per Mathisen Trio (Norvegia, Israel, Cehia)

Shri (India/UK, UK, Israel, Serbia)

Avancronica festivalului, de Marius Giura

Așadar, fiecare seară de festival va fi gazda unei formații românești: Balkanamera Jazz Q, Emy Drăgoi Group, Marius Pop Band și VanDerCris. „Spectatorii vor putea lua pulsul jazzului românesc actual delectându-se cu noi creații, întâlniri în premieră, sesiuni de improvizații inedite, fusion jazz, jazz balcanic, jazz-rock, standarde jazz”, a declarat Marius Giura, directorul Gărâna Jazz Festival.

Acesta a oferit și informații inedite despre fiecare dintre muzicienii străini care își vor prezenta creațiile la Gărăna: „Din Serbia, în prima zi de festival, joi, va urca pe scenă Fish in Oil, trupă condusă de chitaristul Bratislav Radovanović, creator al unei muzici instrumentale originale, colorată cu un pic de blues și rock and roll, cu teme preluate din folk, punctată deseori de improvizații free-jazz. Tot joi, jazzul polonez trimite în Poiana Lupului pe cel mai tânăr și talentat ambasador al său, pianista și compozitoarea Kasia Pietrzko. Aceasta a debutat în 2017 făcând senzație printre critici și melomani.

Cea de-a doua zi a festivalului, vineri, găzduiește trioul pianistului austriac David Helbock care și-a pus deja amprenta valorică asupra jazzului contemporan prin cele 20 de albume pe care le-a lansat. Muzica sa este lirică, provocatoare și surprinzătoare în egală măsură. Vineri va concerta și una dintre cele mai apreciate trupe din Serbia, Naked, care are peste 600 de concerte în ultimul deceniu, zeci de videoclipuri și numeroase spectacole TV. Muzicienii de la Naked abordează heavy funk, experimente jazz și psihedelice, pe acorduri de vioară, clarinet și saxofon.

Sâmbătă, muzicienii germani Edgar Knecht (pian) și Frederik Köster (trompetă, fligorn) vor prezenta un program bazat pe compozițiile ultimei părți a unei trilogii dedicate cântecelor populare germane. Calitatea indiscutabilă a acestui album se datorează trompetistului Frederik Köster, deținătorul a două premii ECHO Jazz, cel mai prestigios premiu muzical al Germaniei.

Duminică, Per «Viking» Mathisen (foto, n.r.) va urca pentru a treia oară pe scena Gărâna Jazz Festival, alături de pianistul ceh Daniel Bulatkin și de bateristul israelian Utsi Zimring. Secțiunea ritmică Mathisen-Zimring este una dintre cele mai valoroase în jazzul contemporan. Ultima zi de festival va fi încheiată de unul dintre cei mai creativi basiști contemporani, Shri Sriram, alături de doi prestigioși muzicieni: Matthew Bourne (pian) și Asaf Sirkis (percuție/tobe). Muzica lui Shri este un melanj între improvizații jazz și rock, și muzică electronică”.

 

Sursă foto: permathisen.com

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite