Horia-Roman Patapievici la Reșița inspirațională – Cum gândim lumea de azi? Europa și Creștinismul

 

Scriitorul Horia-Roman Patapievici va fi prezent la Reșița vineri, 20 octombrie, în cadrul proiectului „Evenimentele Reșița inspirațională”, demarat în luna mai, când în fața publicului s-a aflat profesorul Mircea Miclea.

 

Intitulată „Cum gândim lumea de azi? Europa și Creștinismul”, conferința lui Horia-Roman Patapievici va avea loc vineri, 20 octombrie, ora 18.00, în Aula „Eftimie Murgu” a Centrului Universitar UBB Reșița, și va fi moderată de Daniel Funeriu, inițiatorul „Evenimentelor Reșița inspirațională”, un proiect al Primăriei Municipiului Reșița implementat împreună cu Grupul pentru Management și Mediere Culturală.

 

Conferința va fi structurată în jurul întrebării „Ce este Europa?”, al cărei răspuns, spune Horia-Roman Patapievici, „e important nu numai pentru că ea conține întrebarea «Ce suntem noi românii, ca europeni?», cât mai ales pentru că răspunsul la amândouă trebuie să ne explice ce suntem în termenii civilizației căreia îi aparținem”. Scriitorul va schița o genealogie a ceea ce istoric vorbind se numește Europa, considerând că ideea de Europa nu e epuizată de nici una dintre culturile care o compun și nici de instituția prin care azi e exprimată unitatea europeană – Uniunea Europeană: „Europa este un tip de civilizație, exprimabil prin ceea ce Max Weber ar fi numit un Ideal-tip. Am să explic acest Ideal-tip și am să încerc să îl deduc din datele civilizației creștinismului latin, din ideea Creștinătății. Potrivit formulei lui Herodot, care spusese că Egiptul este un dar al Nilului, Europa poate fi privită, în termenii descrierii mele, ca un dar al creștinismului. Am să închei susținând că pentru identitatea europeană creștinismul este mai mult decât o religie, este o matrice a civilizației”.

 

Proiectul „Evenimentele Reșița inspirațională”, din care face parte conferința lui Horia-Roman Patapievici, a demarat anul acesta, în luna mai, când reșițenii l-au întâlnit pe reputatul psiholog și profesor Mircea Miclea, care a vorbit despre educația adulților. „Proiectul, în ansamblul lui, își propune să stimuleze și să dezvolte climatul local al dezbaterii publice și al dialogului cultural prin invitarea unor personalități intelectuale de prim rang, personalități care să susțină conferințe în jurul unor teme majore, de actualitate și relevante pentru lumea de azi, pentru cultura contemporană”, explică inițiatorii.

 

Intrarea la conferința de vineri, 20 octombrie, este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite