Imunizare 70% la Centrul Universitar UBB Reșița. Rezoluție a Consorțiului Universitaria privind obligativitatea certificatului verde în instituțiile de învățământ superior

 

Consorțiul Universitaria, din care face parte și Centrul Universitar UBB Reșița prin Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a adoptat ieri mai multe rezoluții în contextul restricțiilor impuse de situația pandemică. Două dintre acestea vizează vaccinarea anti-COVID și certificatul verde.

 

Rectorii, președinții de senat și alți reprezentanți ai celor șapte universități care fac parte din Consorțiul Universitaria s-au întâlnit, în perioada 22-24 octombrie, la Predeal, pentru a analiza politicile educaționale din învățământul superior și specificul desfășurării activității în universități în contextul constrângerilor impuse de situația pandemică prelungită.

 

Universitățile din Consorțiu au reiterat, de această dată prin adoptarea unei rezoluții, „necesitatea și importanța vaccinării cadrelor didactice, a studenților și personalului didactic-auxiliar și nedidactic din universități pentru revenirea cât mai rapidă și în condiții de siguranță maximă la învățământul prezențial și la o activitate universitară normală”, informează echipa de comunicare a Consorțiului Universitaria. Totodată, participanții la reuniunea încheiată ieri cer autorităților să reglementeze în regim de urgență, prin acte normative la nivel național (ordin de ministru sau lege), „accesul în universități pe bază de certificat verde, demers susținut cu fermitate de reprezentanții conducerilor universităților și ai studenților”.

 

Consorțiul Universitaria include șapte universități: Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea din București, Academia de Studii Economice București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și doi noi membri asociați, Universitatea din Craiova și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. Universitățile membre ale Consorțiului reunesc 42,43% din numărul de studenți și, respectiv, 32,38% din cadrele didactice titulare la nivel național.

 

La Reșița, „fiecare răspunde pe persoană fizică”

 

La Centrul Universitar UBB Reșița, potrivit directorului Andrade Bichescu, aproape o treime din personalul didactic și cel auxiliar nu este imunizat împotriva infectării cu coronavirus. „Noi, cu vaccinați și trecuți prin boală, suntem undeva la aproape 70% imunizare. Mă refer atât la personalul didactic, cât și la cel auxiliar, nedidactic. Numărul colegilor mei vaccinați este mai mare decât al celor imunizați odată cu trecerea prin boală și care se află în perioada de 180 de zile post-COVID. De altfel, avem și cazuri de infectare anul trecut, pentru ca apoi, după apariția vaccinului și după trecerea celor 180 de zile, cei în cauză s-au vaccinat. Eu, unul, caut să promovez vaccinarea, dar fiecare răspunde pe persoană fizică”, ne-a declarat Andrade Bichescu. Acesta a precizat că, în ceea ce-l privește, s-a vaccinat în martie-aprilie cu Pfizer și urmează să-și facă doza a treia.

 

Întrebat ce se va întâmpla dacă rezoluția cu impunerea certificatului verde în facultăți va avea ecou, iar cei 30% de neimunizați nu vor mai putea intra în Centrul Universitar UBB Reșița, directorul Bichescu recunoaște că „aici s-ar putea să fie o problemă. Dar există deocamdată acea portiță, marea majoritate își desfășoară activitatea online. Prin urmare, pentru cadrele didactice nu este obligatorie prezența în instituții. În cazul personalului auxiliar, se fac analize pe structuri, iar în anumite situații se poate face muncă de acasă. Dar, momentan, nu este nimic imperativ, nici măcar cu acel certificat verde pentru a intra în instituțiile de învățământ”.

 

La Centrul Universitar UBB Reșița, până astăzi, Ingineria și Educația Fizică au funcționat pe scenariul mixt: cursurile și seminariile teoretice – ținute online, iar lucrările practice și proiectele – „față în față”. De azi, însă, Ingineria a trecut în online total pentru (cel puțin) două săptămâni. Toate celelalte departamente și specializări de la UBB Reșița funcționează exclusiv online încă de la deschiderea noului an universitar.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available