În Banatul de munte va deveni funcțional primul Punct de Operare Aeromedical montan din România

 

La Unitatea Specială de Aviație din Caransebeș, unde va funcționa noul Punct de Operare Aeromedical, s-a desfășurat, săptămâna aceasta, un prim stagiu de pregătire a medicilor și a piloților care vor executa misiuni umanitare de salvare a vieţii cu elicoptere echipate medical în zona Banatului Montan.

 

Punctul de Operare Aeromedical de la Caransebeș va funcționa în cadrul Detaşamentul Aeromedical, aflat în subordinea Inspectoratului General de Aviaţie, fiind o structură operaţională de zbor, special constituită pentru intervenţie, căutare-salvare şi transport sanitar în zona montană. „Acesta va fi primul punct de operare montan din țară. Va fi o provocare atât pentru noi, cei din Inspectoratul General de Aviație, cât și pentru personalul medical. Ne așteptăm la o colaborare frumoasă, atât pe partea de aviație și pe cea medicală, cât și o colaborare bună cu autoritățile pentru că avem nevoie de acest lucru”, a declarat locotenent comandorul Sorin Arba, cel care va coordona Punctul de Operare Aeromedical de la Caransebeș și care, în aceste zile, s-a ocupat de instruirea specialiștilor care îl vor deservi.

 

„Ne axăm în principiu pe operațiuni montane, operațiuni de salvare cu troliu, acesta va fi specificul Punctului Operațional Aeromedical de aici. Operațiunile de zbor și de salvare sunt delicate, implică un risc mai ridicat față de zborurile normale, dar noi trebuie să conștientizăm aceste riscuri, să ne pregătim continuu, astfel încât să ne mărim gama de misiuni efectuate”, a precizat locotenent comandor Sorin Arba.

 

Punctul Aeromedical de la Caransebeș va deveni operațional atunci când tot personalul angrenat va termina procesul de pregătire. „Ținând cont că elicopterul este de generație nouă, inclusiv noi, piloții, trebuie să facem un curs de pregătire pe el ca să putem deveni operaționali. Elicopterul este al Inspectoratului General de Aviație și este în gestiunea Detașamentului Aeromedical, iar Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș va asigura infrastructura și sprijinul logistic pentru acest Punct Aeromedical”, a explicat comandantul Unității Speciale de Aviație, comandorul Ciprian Rusu.

 

Punctul Operațional Aeromedical va fi deservit de medici de la UPU-SMURD din Caransebeș, Reșița și Timișoara și de piloți din toate structurile Inspectoratului General de Aviație.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available