REȘIȚA 250. Emil Hurezeanu: „Focul acesta nestins nu este numai al cuptorului. Este un foc nestins al încrucișării culturilor, religiilor, al destinelor individuale și comunitare”

 

La Biblioteca Germană „Alexander Tietz”  din Reșița s-a vorbit, aseară, despre poezie, dar și despre relațiile istorice, culturale şi de colaborare economică dintre România și Austria. Pretextul l-a constituit lansarea volumului bilingv „Tandrețe, Rutină. Poemele unui pe parcimonios 1979-2019”, ce reunește creația poetică a lui Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.

 

Seria evenimentelor organizate de municipalitate sub egida „Reșița 250” a continuat, aseară, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, cu o întâlnire cu Emil Hurezeanu, în prezent ambasador al României în Austria, dar cunoscut publicului larg în special ca jurnalist ce a activat timp de 20 de ani la Radio Europa Liberă. La Reșița, Emil Hurezeanu a venit, însă, (și) într-o altă calitate, cea de poet al generației „Echinox” de la Cluj-Napoca.

 

„Poezia este o formă concentrată de memorie și de creativitate. Este o formă de a dilua sau de a concentra conținutul vieții comune prin discurs, prin limbaj, prin forme comune, prin reconfigurări”, a spus Emil Hurezeanu în fața numerosului public prezent în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz”, la evenimentul de lansare a volumul său bilingv „Zärtlichkeit, Routine/Tandreţe, rutină,/ Gedichte eines Knauserers 1979-2019,/Poemele unui parcimonios 1979-2019”, editat anul trecut la Ludwigsburg (Germania). „Mă bucur că acest volum ajunge aici la dumneavostră și că această lansare se întâmplă la Reșița sub auspiciile dezinteresate ale unor oameni atât de vii, inteligenți și cu conștiință istorică în aplicarea ei acută de azi. Să numești evenimentul acesta «Reșița 250 de ani, foc nestins» este extraordinar. Sunt de acord, e vorba despre cuptoare, despre oțelărie, dar focul acesta nestins nu este numai al cuptorului. Este un foc nestins al încrucișării culturilor, religiilor, al destinelor individuale și comunitare în constelații mereu reînnoite: astăzi suntem în Europa, iar Austria este al doilea mare investitor în România”, a mai spus Emil Hurezeanu.

 

 

Emil Hurezeanu a venit la Reşiţa însoţit de o delegație din Austria și România din care fac parte și omologul său, Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei la Bucureşti, Georg Bardeau, consulul onorific al Austriei la Timişoara, și Ovidiu Ganţ, deputatul minorităţii germane în Parlamentul României. La evenimentul de aseară au participat oameni de cultură din Reșița, dar și reprezentanți ai administrației publice locale și județene: primarul Ioan Popa și vicepreședintele Consiliului Județean Marius Isac.

 

„Astăzi a fost o zi importantă, un adevărat eveniment cultural, pentru Orașul cu poeți. Excelența Sa, domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, a fost prezent la Biblioteca Germană unde a avut loc lansarea antologiei sale de poezii «Tandrețe, Rutină. Poemele unui pe parcimonios 1979-2019». Totodată, cu această ocazie, am primit și vizita E.S. dna Isabel Rauscher, ambasadorul Republicii Austria în România. Cei doi urmează să viziteze, în zilele următoare, mai multe obiective culturale și turistice din Reșița și Caraș-Severin și au programate o serie de întâlniri cu factorii de decizie locali. Mulțumim domnului Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, pentru găzduirea acestui eveniment și pentru implicarea exemplară a acestuia în viața cetății”, transmit reprezentanții Primăriei Reșița.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available