În Caraș-Severin a început amenajarea primului campus de co-working în natură din România

WeWilder, primul campus de colaboare urban-rural din România, prinde contur la Armeniș, în apropierea Măgurii Zimbrilor. Acesta va fi un loc de întâlnire pentru freelancers, echipe din companii, artiști, antreprenori și localnici. Proiectul-pilot este implementat de World Wide Fund for Nature România (WWF), alături de comunitatea locală din Armeniș și de inovatori în arhitectură sustenabilă.

Potrivit inițiatorilor proiectului, campusul WeWilder de la Armeniș va fi un centru de inovație în antreprenoriat pentru natură. „Ca freelancer poți să sa lucrezi de aici, să te încarci, să mănânci bine și în schimb să pui umărul la nașterea unor idei și proiecte cu viziune de lungă durată. Companiilor le propunem să ofere echipelor o experiență într-o zonă cu natură sălbatică, unde WWF desfășoră proiecte de conservare. Aceste locuri pot fi cea mai bună sursă de  inspirație pentru sustenabilitate și inovație în business. Puntea pentru toate astea este campusul WeWilder”, a explicat directorul WWF România, Orieta Hule. În plus, „campusul va fi și un loc de întâlnire între orășeni si săteni în care să învățăm unii de la alții. WeWilder este o trambulină pentru dezvoltarea unei comunități-model în sud-vestul Carpaților. Aici creăm noi idei prin care să trăim mai aproape de natură. Ne place să spunem că e locul de unde putem reinventa lumea”, a precizat coordonatorul WeWilder, Oana Mondoc, care este și responsabilă cu inovația și dezvoltarea comunităților în cadrul WWF România.

Construcția campusului a început deja. Până la sfârșitul acestui an vor fi ridicate 3 căsuțe din lemn și va fi amenajată o clădire centrală cu o zonă de coworking, o bucătărie comunitară și o bibliotecă, urmând ca în 2021 să fie ridicate alte 4 căsuțe. „Spațiul urmărește filosofia arhitecturii invizibile, adică integrarea construcțiilor în natură atât ca aspect și materiale, cât și ca experiență din interior prin fațadele de sticlă cu deschidere către panorama Munțiilor Țarcu și către dealurile spectaculoase din jur. Construcțiile sunt realizate din lemn cu origine trasabilă, iar termoizolațiile sunt din fibră de lemn reutilizată”, a explicat Oana Mondoc. Potrivit acesteia, campusul va fi adaptat și la realitatea actuală afectată de pandemia COVID-19. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane.

Investiția totală se cifrează la aproximativ 200.000 de euro. Jumătate din această sumă provine dintr-o finanțare câștigată de la o companie globală, iar restul de la parteneri care s-au alăturat acestui proiect care își propune să fie un exemplu în ceea ce privește arhitectura verde și un model pentru punerea în practică a unei micro-economii verzi, participative. Și, odată validat modelul, intenția echipei este să îl multiplice în alte zone prioritare de conservare din regiune.

„WeWilder își propune să ajute comunitățile locale să treacă de la modelul economic bazat pe utilizarea resurselor naturale ca materie primă brută, la o realitate unde sănătatea naturii înseamă bunăstare pentru oameni. În plus, campusul va încuraja un model de „sharing economy”, adică specialiști în diverse domenii vor oferi cunoștințe comunității în schimbul unei experiențe de locuire. Pentru bucătăria comunitară, localnicii vor oferi ingrediente locale care vor fi servite în cadrul brunch-urilor oaspeților veniți să colaboreze cu localnicii”, a precizat coordonatorul proiectului, Oana Mondoc.

Pe lângă noul campus, în zona Măgurii Zimbrilor există o rețea de sălașe din piatră în care turiștii se pot caza precum și căsuța „MuMA Hut”, care oferă doritorilor experiența de a locui în livada unui localnic. De asemenea, pe lângă cea mai căutată experiență, aceea de a merge pe urmele zimbrilor liberi, turiștii pot învăța să cosească, pot închiria biciclete sau e-bike-uri pentru plimbări în natură sau pot participa la ateliere gastronomice.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite