În localitățile cărășene, apa din rețeaua urbană este mai bună (de băut) decât apa de izvor!

Direcţia de Sănătate Publică Caraș-Severin a verificat, în primele 5 luni ale anului, calitatea apei potabile furnizată de operatorul Aquacaraș în orașele din județ. De asemenea, au fost efectuate monitorizări și în mediul rural, atât a calității apei distribuite în rețea, cât și a apei provenite din izvoare și fântâni.

În orașe, apa de la rețeaua Aquacaraș nu prezintă riscuri pentru sănătate

De la începutul acestui an, DSP Caraș-Severin a efectuat, prin Serviciul de supraveghere a factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă, 13 acţiuni cu recoltarea a 21 probe de apă în localităţile din mediul urban.

„În judeţul Caraş-Severin în mediul urban, toate localităţile dispun de alimentare cu apă în sistem centralizat, producătorul – distribuitorul de apă fiind SC Aquacaraș SA. Sursele de apă sunt de suprafaţă (lacuri, baraje) la Reşiţa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Anina (Buhui) şi Băile Herculane și de profunzime, la Bocşa, Oraviţa, Anina (Maial), Moldova Nouă. Toate probele recoltate în perioada 03.01-15.05.2020 sunt corespunzătoare conform legislaţiei în vigoare”, se precizează într-un raport semnat de șeful Departamentului în Sănătate Publică din cadrul DSP Caraș-Severin, medicul Mircea Borcău.

Atenție la apa din izvoare și fântâni!

În Laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică al DSP Caraș-Severin au fost analizate și probe de apă din câteva localităţi din mediul rural care dispun de sistem centralizat sau doar de fântâni publice. În cazul acestora, obligația de a monitoriza calitatea apei potabile revine primăriilor, care trebuie să încheie contracte cu laboratoare acreditate de Ministerul Sănătăţii și să achite costurile de prelevare şi analiză a probelor de apă.

În primele 5 luni ale acestui an, în laboratorul Direcției de Sănătate Publică au fost analizate 19 probe de la izvoare şi fântâni publice din 11 localități din mediul rural. 14 dintre aceste probe (deci 74%!), prelevate la Măru, Lupac, Rafnic, Bănia, Clocotici, Sasca Română, Slatina Nera, Gârnic și Padina Matei, au fost necorespunzătoare! Adică, nu se încadrează la unii parametri conform legislaţiei în vigoare (au fost înregistrate depășiri la indicatori precum colonii la 37ºC, colonii la 22ºC, bacterii coliforme sau turbiditate).

Din sistemul centralizat au fost analizate 54 probe de apă din 25 de localități. Dintre acestea, 18 probe (deci 33%) au fost necorespunzătoare: 2 la Ohaba Mâtnic, 1 la Soceni, 2 la Glimboca, 3 la Prigor, 5 la Pătaș, 3 la Borlovenii Noi, 1 la Gârnic, 1 la Padina Matei.

„Monitorizarea înseamnă supravegherea calităţii apei prin urmărirea permanentă a unor parametri de calitate a apei cum sunt: indicatori microbiologici, indicatori chimici şi parametri indicatori atât la plecare de la staţia de tratare, cât şi la consumator (puncte de recoltare stabilite aleatoriu)”, explică șeful Departamentului în Sănătate Publică, Mircea Borcău. Potrivit acestuia, deși nu toate sursele de apă se înscriu în parametri optimi, în primele 5 luni ale acestui an nu s-au înregistrat cazuri de methemoglobinemie acută infantilă și nu au fost semnalate epidemii hidrice. De asemenea, nu au fost semnalate nici poluări accidentale ale surselor de apă potabilă.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite