Încă 2,6 milioane de măști de protecție neconforme – retrase de pe piață de ANPC! Vreți să știți dacă aveți acasă astfel de măști?

Astăzi, 26 martie, Sistemul de alertă rapidă RAPEX a validat cea de-a 26-a alertă iniţiată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind măşti de protecţie neconforme. Măștile ajunseseră în depozitele și magazinele aparținând unui cunoscut lanț comercial de retail prezent în toate județele țării.

În urma validării de către Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene RAPEX a celei de-a 26-a alerte românești în ceea ce privește măștile aflate la comercializare în țările UE, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sud Muntenia Prahova a extins verificările referitoare la acest tip de mască.

„Astfel, în urma controalelor care s-au desfășurat pe 26 martie 2021, comisarii CRPC Prahova au oprit definitiv de la comercializare 2.623.900 bucăți măști, care corespundeau alertei RAPEX menționate, în valoare de 3.146.056 lei. Această cantitate a fost identificată în actele operatorului economic și se afla deja în depozitele acestuia, precum și în toate magazinele sale din România. ANPC reamintește operatorilor economici că aceste verificări vor continua și în perioada următoare și îi avertizează că, în spiritul respectării drepturilor consumatorilor în activitatea comercială pe care o desfășoară, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul «produse interzise comercializării»”, transmit reprezentanții ANPC printr-un comunicat de presă.

În județul Prahova își au sediul social mai multe companii cunoscute la nivel național, care sunt prezente, prin supermarketurile lor, în toate județele țării. În caz că vreți să știți dacă aveți cumva acasă astfel de măști neconforme (foto), puteți confrunta datele înscrise pe ambalajul în care sunt împachetate măștile cu detaliile alertei publicate pe site-ul Comisiei Europene ec.europa.eu: marca – YK-MASK; denumire produs –Disposable mask; tipul măștii/număr model – YK10001. Conform alertei europene, pe ambalajul măștilor în cauză scrie că masca oferă „protecție în comunitate”, însă această afirmație nu este susținută de dovezi. „Acest lucru ar putea crea un fals sentiment de siguranță pentru purtătorul măștii și, astfel, chiar dacă este combinată cu alte măsuri recomandate, masca nu îi protejează utilizatorul. Produsul nu respectă cerințele Directivei Generale privind Siguranța Produselor”, subliniază autoritățile europene.

Sursă foto: ANPC și ec.europe.eu

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available