Mircea Călin Laza, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Reșița, a reușit ieri ceea ce fosta conducere a unității ar fi fost normal să facă demult: să reducă datoriile spitalului cu 11 milioane de lei, sumă ce trebuia achitată pentru aparatură medicală adusă în noiembrie 2022 pe un proiect european dedicat măsurilor anti-COVID.
La o lună de la preluarea conducerii Spitalului Județean de Urgență Reșița (SJUR), Mircea Călin Laza venea în fața consilierilor județeni și prezenta o serie de situații aberante găsite la spital, majoritatea fiind cauzate de managementul defectuos din prima parte a acestui an. Din punct de vedere financiar, una din probleme o reprezenta nerambursarea fondurilor aferente unor proiecte europene derulate de unitatea medicală, fapt ce a dus la înregistrarea de noi arierate, tocmai după ce acelea de la sfârșitul anului trecut fuseseră achitate cu bani guvernamentali.
„Pe fonduri europene, nu s-a știut completa cererile de rambursare astfel încât, în acest moment, suntem în situația de a avea arierate. Aparatura medicală respectivă e în spital din noiembrie și dacă se încasau aceste sume atunci nu înregistram azi arierate și puteam să avem o execuție bugetară așa cum se cuvine”, spunea managerul interimar al SJUR.
Ieri, 17 iulie, președintele Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Romeo Dunca, a anunțat că „11.000.000 lei, bani blocați de indolența fostei conduceri de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, au intrat astăzi în conturile SJUR. Tot astăzi întreaga sumă a fost plătită către furnizori. De ce aceste sume erau blocate și au devenit arierate? Pentru că indolența fostei conduceri a fost una greu de înțeles”.
În urma implementării de către Spitalul Județean de Urgență Reșița a proiectului „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, explică Romeo Dunca, „pentru a transfera în conturile spitalului sumele cheltuite, Ministerul Fondurilor Europene a solicitat 61 de clarificări referitoare la modul de implementare a proiectului. Din 7 iunie 2022 nimeni nu și-a bătut capul să răspundă ministerului, iar sumele cheltuite au ajuns să împovăreze bugetul spitalului, devenind arierate”.
Președintele CJ mai precizează că noua conducere face demersurile necesare pentru a debloca și sumele din tranșa a doua, alte 8.000.000 de lei. „Nimic spectaculos, doar normalitate și responsabilitate. Exact ce avea nevoie Spitalul Județean pentru a se însănătoși!”, conchide Romeo Dunca.