Suntem prezenți și pe

Social

„Înflorește pe canapea!”. Anul acesta, Săptămâna Națională a Voluntariatului se mută pe Zoom

Publicat cu

pe

Marcată, în fiecare an, în a treia săptămână din luna mai, Săptămâna Națională a Voluntariatului va fi, în plină criză COVID-19, altfel. Sub motto-ul „Înflorește pe canapea!”, tinerii de la Mansarda și de la Centrul de Voluntariat Reșița propun, pentru SNV – ediția a 19-a, trei activități adaptate sloganului „Stați acasă!”.

Organizate, de fiecare dată, în stradă, în zonele aglomerate ale orașului, în mijlocul comunității, activitățile din Săptămâna Națională a Voluntariatului se mută, anul acesta, în mediul online, pe Zoom. „Din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, nu ne putem desfășura ca la edițiile anterioare încât să fim vizibili prin ce facem și să mobilizăm oamenii din comunitate. Voluntarii de la centru au hotărât să propunem 3 activități, să experimentăm ceva ce nu am mai făcut și să ne bucurăm împreună de ultimele zile de izolare acasă”, explică Daniela Lupșan, consilier pentru tineret în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin

„De vorbă cu mască”, 12 mai, ora 18

„De vorbă cu mască” este prima activitate din Săptămâna Națională a Voluntariatului, pe parcursul căreia unul dintre cei mai vechi voluntari de la Mansarda, Sandi, împreună cu psihologul Alexandra Marițescu propun o discuție despre ce a însemnat izolarea generată de pandemia COVID-19. „Zilele acestea purtăm obligat mască când ieșim afară. Dar înăuntru, acasă, cum este cu «măștile»? Câte «măști» am schimbat în casă pe timpul carantinei? De când ne trezim și până seara când dormim, câte «măști» ne punem? Zilele carantinei sunt numărate și, dacă nu facem acum o recapitulare a stărilor cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni, poate vom uita… Vrem să ținem minte ce a fost bun în izolare, ce câștiguri, dar și ce pierderi am avut”, detaliază inițatorii acțiunii.

„Free Ocico cu poveste”, 13 mai, ora 17

Free Ocico este una dintre activitățile tradiționale derulate de voluntarii reșițeni în Săptămâna Națională a Voluntariatului, dar care, anul acesta, se va desfășura într-un mod inedit. Cum va fi? Toate detaliile sunt oferite de cei care au gândit desfășurătorul: „Stăm acasă, ne vedem pe Zoom și fiecare pregătește 3 obiecte speciale pe care este dispus să le dăruiască celorlalți. Poate fi un tricou, o carte, o brățară, lucruri care au fost de folos și încă mai pot fi. De câte săptămâni stăm în izolare cred ca mulți ne-am gândit la faptul că, de fapt, avem nevoie de atât de puține lucruri ca să putem trăi. Și poate acum este mai potrivit momentul decât înainte, de a reflecta la tendințele astea consumiste ale noastre și a dona lucruri faine. Lucruri la care încă mai ținem și pe care vrem să le dăruim ca să se bucure alții care au nevoie de ele. Și mai vrem să ne bucurăm și noi de bucuria celuilalt”.

Zoom in Party, 14 mai, ora 19

Săptămâna Națională a Volutariatului se va încheia cu un party în ultima zi de izolare, primul bal online organizat de Centrul de Voluntariat Reșița. Organizatorii explică regulile evenimentului: „Fiecare pregătește un fel de mâncare din gastronomia locală sau internațională și în funcție de meniul ales participanții se costumează în specificul țării respective. Costumația poate fi accesorizată cu o mască pe figură, cu muzică potrivită în fundal și povestea personajului din izolare.

Acordăm premii celor mai creativi participanți. După ce ne admirăm și «degustăm» mâncărurile, începem să ne mișcăm, să dansăm și să ne simțim bine oriunde am fi în fața calculatorului”.

Daniela Lupșan mai precizează că proiectul de anul acesta nu are finanțare și va fi susținut cu resursele proprii ale participanților.

Continuați lectură
Reclamă
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Intrare liberă pentru copii, de ziua lor, la Grădina Zoologică din Reșița

Publicat cu

pe

Grădina Zoologică „Prof. Ioan Crișan“ din Reșița va fi gazda copiilor luni, de ziua lor, deși era închisă în această zi din săptămână, iar excepția este un cadou făcut de municipalitate celor mici de Ziua Internaţională a Copilului.

Parcul zoologic reşiţean îşi va deschide porţile cu dedicaţie, accesul copiilor făcându-se gratuit în intervalul orar 10.00 – 20.00, ultima intrare permisă fiind la ora 19.30. Bineînțeles, în condiții de siguranță, păstrând distanțarea socială și normele de igienă impuse de autoritățile centrale în contextul pandemiei COVID-19.

„Primăria Reșița și Grădina Zoologică vă urează «La mulți ani!» de Ziua Internațională a Copilului!“, este mesajul transmis de municipalitate pentru sărbătoriții de mâine, 1 Iunie.

Continuați lectură

Social

Plăți pentru șomajul tehnic din Caraș-Severin? 6 milioane de euro pe lună!

Publicat cu

pe

Până vineri, 29 mai, deci cu doar câteva zile înaintea încheierii perioadei în care se pot depune cereri pentru luna aprilie, peste 1.400 de firme au primit bani prin AJOFM Caraș-Severin pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

13.680 de persoane au beneficiat în această lună de plata șomajului tehnic pe aprilie, ca urmare a cererilor depuse de 1.408 agenți economici la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin. Pentru toți acești angajați cu contracte de muncă aflați luna trecută în șomaj tehnic, AJOFM a efectuat plăți însumând 20.878.681 de lei.

Dacă adăugăm și indemnizațiile de sprijin achitate de stat prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru întreprinderile individuale, asociațiile familiale sau pentru întreprinzătorii cu profesii liberale, suma totală plătită în Caraș-Severin pentru cei aflați luna trecută în șomaj tehnic se ridică la aproape 30 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: AJPIS ridică la 15.000 numărul cărășenilor trimiși în șomaj tehnic!

Reprezentanții AJOFM țin să aducă aminte administratorilor de firme că formularele cu solicitările de șomaj tehnic aferente lunii mai trebuie trimise online începând cu data de 1 iunie, ora 00.00, nicidecum mai devreme. Până la acest termen se pot trimite cereri la AJOFM doar pentru luna aprilie.

 

Continuați lectură

Social

Pentru mii de cărășeni, boala e un lux! 15 comune din Caraș-Severin, fără medic de familie

Publicat cu

pe

Deși au garantat dreptul la asistență medicală, peste 15.000 de cărășeni sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu atunci când este în joc propria lor sănătate. În comunele în care aceștia locuiesc nu există, în unele cazuri de ani buni, medic de familie. Deficitul de medici de familie în mediul rural în Caraș-Severin este de 35 la sută! Dar și la orașe există un deficit, însă de 13%.

Armeniș, Biniș, Brebu Nou, Cărbunari, Cornereva, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Ocna de Fier, Șopotu Nou și Vrani sunt cele 15 comune din Caraș-Severin în care, în momentul de față, nu există niciun medic de familie. În unele din aceste zone, cum ar fi Goruia, Vrani sau Gârnic, situația persistă de ani de zile, în condițiile în care nu există posibilitatea legală de a impune unui medic unde anume să își deschidă un cabinet. Singura soluție pentru locuitorii acestor comune este aceea de a se înscrie pe listele medicilor de familie din localitățile apropiate.

„De asemenea, în județ există și localități unde funcţionează un cabinet de medicină de familie, însa necesarul de medici de familie este de doi. Acestea sunt: Berzovia, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Pojejena, Slatina Timiș și Zăvoi”, se precizează într-un raport întocmit de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Deficit de medici de familie și în orașe

„Necesarul de medici de familie, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare (se are în vedere un medic de familie la 1.800 de persoane), pentru județul nostru este de 192 de medici, iar numărul total al medicilor existenți este de 148, de unde rezultă un grad de acoperire cu medici de 77,08%. În mediul urban, avem 90 de medici de familie, dar necesarul este de 103, rezultând un grad de acoperire de 87,4%. În mediul rural, necesarul este de 89 de medici, dar avem doar 58. Gradul de acoperire cu medici în rural este de 65,17%”, se mai arată în același raport.

În județ funcționează și 8 centre de permanență care asigură continuitatea asistenței medicale.

Continuați lectură

Cele mai citite