„Înflorește pe canapea!”. Anul acesta, Săptămâna Națională a Voluntariatului se mută pe Zoom

Marcată, în fiecare an, în a treia săptămână din luna mai, Săptămâna Națională a Voluntariatului va fi, în plină criză COVID-19, altfel. Sub motto-ul „Înflorește pe canapea!”, tinerii de la Mansarda și de la Centrul de Voluntariat Reșița propun, pentru SNV – ediția a 19-a, trei activități adaptate sloganului „Stați acasă!”.

Organizate, de fiecare dată, în stradă, în zonele aglomerate ale orașului, în mijlocul comunității, activitățile din Săptămâna Națională a Voluntariatului se mută, anul acesta, în mediul online, pe Zoom. „Din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, nu ne putem desfășura ca la edițiile anterioare încât să fim vizibili prin ce facem și să mobilizăm oamenii din comunitate. Voluntarii de la centru au hotărât să propunem 3 activități, să experimentăm ceva ce nu am mai făcut și să ne bucurăm împreună de ultimele zile de izolare acasă”, explică Daniela Lupșan, consilier pentru tineret în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin

„De vorbă cu mască”, 12 mai, ora 18

„De vorbă cu mască” este prima activitate din Săptămâna Națională a Voluntariatului, pe parcursul căreia unul dintre cei mai vechi voluntari de la Mansarda, Sandi, împreună cu psihologul Alexandra Marițescu propun o discuție despre ce a însemnat izolarea generată de pandemia COVID-19. „Zilele acestea purtăm obligat mască când ieșim afară. Dar înăuntru, acasă, cum este cu «măștile»? Câte «măști» am schimbat în casă pe timpul carantinei? De când ne trezim și până seara când dormim, câte «măști» ne punem? Zilele carantinei sunt numărate și, dacă nu facem acum o recapitulare a stărilor cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni, poate vom uita… Vrem să ținem minte ce a fost bun în izolare, ce câștiguri, dar și ce pierderi am avut”, detaliază inițatorii acțiunii.

„Free Ocico cu poveste”, 13 mai, ora 17

Free Ocico este una dintre activitățile tradiționale derulate de voluntarii reșițeni în Săptămâna Națională a Voluntariatului, dar care, anul acesta, se va desfășura într-un mod inedit. Cum va fi? Toate detaliile sunt oferite de cei care au gândit desfășurătorul: „Stăm acasă, ne vedem pe Zoom și fiecare pregătește 3 obiecte speciale pe care este dispus să le dăruiască celorlalți. Poate fi un tricou, o carte, o brățară, lucruri care au fost de folos și încă mai pot fi. De câte săptămâni stăm în izolare cred ca mulți ne-am gândit la faptul că, de fapt, avem nevoie de atât de puține lucruri ca să putem trăi. Și poate acum este mai potrivit momentul decât înainte, de a reflecta la tendințele astea consumiste ale noastre și a dona lucruri faine. Lucruri la care încă mai ținem și pe care vrem să le dăruim ca să se bucure alții care au nevoie de ele. Și mai vrem să ne bucurăm și noi de bucuria celuilalt”.

Zoom in Party, 14 mai, ora 19

Săptămâna Națională a Volutariatului se va încheia cu un party în ultima zi de izolare, primul bal online organizat de Centrul de Voluntariat Reșița. Organizatorii explică regulile evenimentului: „Fiecare pregătește un fel de mâncare din gastronomia locală sau internațională și în funcție de meniul ales participanții se costumează în specificul țării respective. Costumația poate fi accesorizată cu o mască pe figură, cu muzică potrivită în fundal și povestea personajului din izolare.

Acordăm premii celor mai creativi participanți. După ce ne admirăm și «degustăm» mâncărurile, începem să ne mișcăm, să dansăm și să ne simțim bine oriunde am fi în fața calculatorului”.

Daniela Lupșan mai precizează că proiectul de anul acesta nu are finanțare și va fi susținut cu resursele proprii ale participanților.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available