Inspectorul școlar general Carina Pristavu: „Din cauza inconștienței adulților, a unor profesori și părinți, suferă un întreg sistem!”

În contextul creșterii alarmante a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 în Caraș-Severin, prof. Carina Pristavu, inspectorul școlar general al județului Caraș-Severin, face apel la dascăli și la părinții elevilor să conștientizeze cu toții necesitatea respectării regulilor sanitare.

Articolul din resita.ro „Dezvăluiri. Cum ocolesc unii profesori din Reșița sistemul de predare online. Cârdășia dascăl-elevi-părinți!”, în care semnalam că există profesori care dau meditații „față în față” simultan cu mai mulți elevi, fără măști de protecție, a determinat-o Carina Pristavu să ne contacteze. Inspectorul general școlar al ISJ Caraș-Severin spune că problema este cunoscută și la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

„Am ridicat această problemă în ședința CJSU: am zis că noi, cei din învățământ, respectăm măsurile adoptate, trecem pe cursuri online, dar degeaba luăm măsuri în școli, dacă în exterior nu se respectă. La tot felul de banchete, la tot felul de majorate, din afara spațiului școlii. De aici a început infectarea aceasta într-un ritm alert: majorate, banchete care sunt în weekend, organizate de părinți pentru copii, unde sunt invitați elevi de la diverse școli. Și părinți care-i lasă să participe. Acesta este un motiv. Al doilea motiv este exact cum ați precizat în articolul din resita.ro, sunt acei profesori care susțin meditațiile fără minimele măsuri de protecție sanitară”, recunoaște cu amărăciune Carina Pristavu.

Inspectorul școlar general arată că instituția pe care o conduce a încercat și încearcă în continuare să descurajeze astfel de practici, dar nu este deloc ușor: „Din punct de vedere al ISJ, am încercat absolut tot ceea ce ne-a stat în putință, sincer. Am avut tot felul de videoconferințe în care ne-am întâlnit și am încercat să le explic profesorilor, omenește, profesional, deontologic, cum ar trebui să se deruleze lucrurile și să fim cu toții conștienți de ceea ce se întâmplă. Am încercat să-i convingem că este un risc la care ne expunem cu toții și să încercăm să diminuăm riscurile astea, noi, în primul rând, că suntem educatori. Să facem și educația adulților dacă e nevoie, deși ar fi cam tardiv după 25 de ani. Măcar ceea ce se poate. Pentru că e vorba de inconștiența adulților. Din cauza unora dintre ei, profesori și părinți, suferă un întreg sistem. Am transmis și comunicate de presă. Însă, din punctul meu de vedere, noi, ca Inspectorat școlar, nu avem autoritate de control”.

I-am spus dnei Pristavu că poate există și profesori care nu se descurcă să susțină meditațiile online… „Dacă nu se descurcă, nu au decât să se adapteze!, a replicat șefa învățământului cărășean. Trăim niște vremuri în care toți trebuie să ne adaptăm stilul de viață. Nu e ușor, dar măcar trebuie să încercăm. Au avut la dispoziție, din martie până acum, atâtea luni de zile, perioadă în care cel puțin noi, cei de la ISJ, am organizat cursuri de formare online, cu cei care au dorit, bineînțeles, nu am obligat pe nimeni. Dacă tu știi că nu te pricepi și ai nevoie de sprijin, de ajutor, gratuit, benevol, oferit de cineva, de ce nu participi la astfel de cursuri? Pentru cei din medii defavorizate am oferit tablete, și cu sprijinul societății civile. Acum primim pentru «Școala de acasă» peste 3000 de tablete, vom lua și pe fonduri europene…”. Toate aceste eforturi comune vor fi însă zadarnice dacă vor mai exista profesori și părinți care vor face opinie separată. Care nu înțeleg că, în această perioadă, respectarea regulilor sanitare ține de un elementar bun simț.

Sursă foto: caon.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite