Intervenție de urgentă la Eftimie-Murgu

Ambulanta pentru Monumente Banat invita voluntarii ca pana pe 12 iulie  sa dea o mana de ajutor pentru a aduce la viata una dintre cele mai de valoare mori din Valea Almajului.
„Moara Îndaratnica de la perete”, probabil cea mai veche moara de la Rudaria, se afla într-o stare avansata de degradare. Abandonata în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere si mai zdravene, Îndaratnica noastra, a hotarat sa reziste pana cand va putea sa macine din nou faina. Tocmai de aceea, Ambulanta pentru Monumente Banat, invita voluntarii ca pana pe 12 iulie sa-si suflece manecile, împreuna cu oamenii din sat, in incercarea de a readuce la viata aceasta valoroasa moara. Interventia va presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate, din sindrila. Alaturi de noi va lucra si un mester sitar din sat, care ne va initia în tainele acestui mestesug arhaic. Aceasta interventie este sprijinita de Primaria din Eftimie Murgu, care ne va ajuta cu toata logistica necesara, inclusiv masa si cazarea în sat”, au anuntat organizatorii actiunii.

Ambulanta pentru Monumente Banat s-a nascut in 2018, fiind un proiect finantat din Timbrul de Arhitectura de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Ambulanta pentru monumente Banat este un lastar al proiectului cu acelasi nume, care face interventii de urgenta, salvand de cativa ani buni, monumente în Transilvania, si care-si propune sa se extinda gradual la nivelul întregii tari.

Ambulanta pentru monumente Banat, se va opri într-o prima faza asupra monumentelor din judetele Caras si Timis, propunandu-si sa faca cateva interventii de urgenta în aceste doua judete. Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT în parteneriat cu Asociatia Monumentum, cea care a dat nastere acestui proiect în Transilvania, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Directia Judeteana pentru Cultura Caras- Severin.

Proiectul se bazeaza pe voluntariat si implicarea comunitatilor locale, care vor fi sprijinite în realizarea interventiilor. Ambulanta pentru monumente Banat îsi propune sa faca proiecte de punere în siguranta si interventie de urgenta, avand scopul mai degraba de a resuscita, aidoma personalului medical dintr-o ambulanta, prelungind si salvand astfel viata unui monument si pregatindu-l pentru o ulterioara restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cel de responsabilizare sociala a tinerilor, pregatirea viitorilor arhitecti si co-interesarea si mobilizarea comunitatilor în prezervarea si valorificarea patrimoniului imobil ca marca a identitatii lor culturale.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite