La 7 ani de la înființare, Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș va beneficia, în sfârșit, de investiții atât la capitolul infrastructură, cât și în ceea ce privește dotarea cu aparate de zbor pentru intervenții. Ministerul Afacerilor Interne mizează (și) pe sprijinul Consiliului Județean pentru dezvoltarea bazei aeriene.
Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș a fost înființată în 2013 cu scopul de a asigura frontiera externă a Uniunii Europene, dar și pentru misiuni de salvare SMURD și pentru intervenții în situații de urgență în zonele alpine. Aici ar fi trebuit să aterizeze și să decoleze aeronave ale Inspectoratului General de Aviație și elicoptere SMURD și ale Poliției de Frontieră, însă, din cauza unor blocaje de ordin administrativ survenite în perioada 2016-2020, baza nu a funcționat niciodată la parametrii la care a fost gândită, abia în această primăvară reușindu-se trecerea unității în patrimoniul Ministerului Afacerilor Interne.
Marcel Vela: „Patru ani lucrurile au fost tărăgănate”
Prezent pe aeroportul din Caransebeș la evenimentul organizat pentru marcarea împlinirii a 7 ani de la înființarea unității, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care din postura de primar al municipiului Caransebeș a fost, în 2013, unul dintre artizanii acestui demers, a vorbit despre piedicile întâmpinate de-a lungul anilor: „Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș s-a născut greu, cu foarte multe eforturi. A fost o adevărată aventură. Eu, ca primar la vremea respectivă, am început demersul din dorința de a avea un elicopter SMURD, elicopter pe care îl obținusem prin 2008-2009, dar a fost transferat la Arad. În acest context, aflând de la conducerea Inspectoratului General de Aviație de la acea vreme că există intenția de a se construi o unitate de aviație la Târgu Jiu sau la Caransebeș pentru zona alpină din Banat, am făcut demersurile și am reușit prin eforturi de la bugetul local să investim în clădirea pe care noi o primiserăm de la unitatea de elicoptere. Este vorba despre fosta popotă unde acum își are sediul comandamentul unității. Am discutat și cu conducerea Consiliului Județean de la vremea respectivă, care a fost dispusă să ofere un hangar noii unități, și atunci, împreună, printr-un efort conjugat, s-a născut ceea ce vedeți aici astăzi. Consiliul Local a dat terenul și clădirea Consiliului Județean, dar, din păcate, în ultimii 4 ani nu s-au finalizat documentele de transfer către Ministerul Afacerilor Interne. Lucrurile au fost tărăgănate din punct de vedere procedural și din punct de vedere instituțional și abia în această primăvară actele respective au fost finalizate. Nu vreau să imput vreo vină foștilor miniștri sau foștilor președinți de Consiliu Județean. Cred că a fost așa, o birocrație adusă la cel mai înalt rang de nereușită”.
„Consiliul Județean are un președinte care știe ce înseamnă dezvoltare”
Odată cu trecerea în patrimoniul Ministerului Afacerilor Interne, Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș va intra în programul de achiziții și investiții derulat la nivel guvernamental. „În această lună evaluăm ofertele pentru 6 elicoptere mari dintre care unul va ajunge aici și va asigura tot ceea ce ține de misiunile specifice ale unității. Totodată, săptămâna trecută am avut discuții la Ministerul Fondurilor Europene și vom achiziționa încă 7 elicoptere pentru poliția aeriană, dar până se finalizează pașii accesării fondurilor de la Uniunea Europeană, din surse proprii vom putea achiziționa două elicoptere într-un termen mai scurt, având în vedere că pe granița cu Serbia misiunile Poliției de Frontieră sunt extrem de importante pentru siguranța României”, a precizat Marcel Vela.
Ministrul a dat asigurări că unitatea de la Caransebeș va fi în continuare susținută de la nivelul MAI, dar se bazează și pe sprijinul actualei conduceri a Consiliului Județean: „Am satisfacția ca ministru să lucrez cu un Consiliu Județean condus de un președinte care știe ce înseamnă aviație, știe ce înseamnă transporturi aeriene, dar în mod esențial știe ce înseamnă dezvoltare. Așadar, împreună cu Consiliul Județean, sunt convins că Ministerul Afacerilor Interne va avea la Caransebeș o bază extrem de importantă în vecinătatea unui aeroport care sper eu că va funcționa cât mai repede”.
Romeo Dunca: „Consiliul Județean ar fi trebuit de multă vreme să găsească soluții”
La rândul său, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a dat asigurări că va susține lucrările de infrastructură care sunt necesare, printre care modernizarea hangarelor: „Vă asigur că sunt un foarte încântat partener al dezvoltării și acest aeroport este foarte important atât din punct de vedere militar, cât și din punctul de vedere al lucrurilor pozitive pe care deschiderea unui aeroport civil poate să le aducă pentru județ și pentru zona turistică. Avem în acest sens un partener de nădejde, chiriașul acestui aeroport, domnul Olariu, care se chinuie de ani de zile să reînvie această activitate, aceste servicii. Dovadă este ceea ce a făcut aici prin forțe proprii, ceea ce, oricum, nu este normal, deoarece Consiliul Județean ar fi trebuit de multă vreme să găsească soluții să deschidă această poartă de intrare a cetățenilor în acest județ”.
La evenimentul de la Caransebeș au mai participat inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație, comandorul Cătălin Paul Dache, primul comandant al Unității Speciale de Aviație, Andrei Decebal Andreiaș, actualul comandant, comandorul Ciprian Rusu, autorități județene și locale din Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara, reprezentanți ai structurilor MAI.
Sursă foto: EdB