Clădirea din cartierul reșițean Lunca Pomostului cunoscută sub denumirea de „Blocul Fetelor” va fi transformată, cu ajutorul fondurilor europene, într-un spațiu cu birouri pentru activități sociale, comunitare și culturale. Proiectul face parte din Strategia de dezvoltare locală a municipiului Reșița.
Consilierii locali reșițeni au aprobat Proiectul tehnic de execuție pentru reabilitarea Blocului Fetelor și reamenajarea spațiului verde din zonă, lucrări prevăzute într-un proiect cu finanțare europeană ce are drept scop dezvoltarea unui spațiu în care organizațiile neguvernamentale din oraș să poată desfășura activități sociale, comunitare și culturale.
În prezent, Blocul Fetelor – care până în 1989 a fost cămin pentru tinere eleve – funcționează ca o clădire mixtă, cu spaţii comerciale şi birouri la parter, locuinţe sociale de tip garsoniere cu băi comune pe nivel, la etajele 1 şi 2, și sediul Centrului de Voluntariat Reșița, la mansardă.
Potrivit reprezentanților Primăriei, clădirea, deși este extrem de deteriorată în ceea ce privește tencuiala, zugrăvelile sau acoperișul, nu prezintă degradări majore la nivel structural. Totuși, sunt necesare și măsuri de consolidare a imobilului deoarece, de-a lungul timpului, au avut loc intervenții care au contribuit la slăbirea rezistenței la seisme. „În anii ’90, spațiile de la parter au fost închiriate și vândute și, în funcție de destinația atribuită, noii proprietari sau chiriași au realizat intrări separate, direct din exterior, cu scări de intrare, iar golurile de ușă au fost executate prin demolarea parapetului golului de fereastră. Pe lângă aceste intervenții care nu afectează structura de rezistență, au fost executate numeroase intervenții cu caracter structural: goluri de circulație între încăperi alăturate, fără nicio măsură de consolidare și chiar demolarea integrală a unui zid”, explică reprezentanții Primăriei Reșița.
În cadrul proiectului, garsonierele de locuit de la etajele 1 și 2 vor fi recompartimentate și transformate în birouri, sedii pentru asociații și ONG-uri și săli multifuncționale pentru cursuri, seminarii, ateliere tematice. De asemenea, vor fi proiectate grupuri sanitare pentru toate spațiile.
Proiectul se încadrează în Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, Prioritatea de investiții 9.1 – Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității și are o valoare totală de 6.282.734 lei, din care 4.566.468 lei pentru construcții și montaj. Durata de realizare a execuției este 16 luni.