Ioan Popa: Municipiul Reșița ar fi trebuit să achiziționeze Gozna, Nedeia și Semenic – cele trei hoteluri abandonate de pe Muntele Semenic

 

Cea mai lungă pârtie de schi din țară, cea mai lungă tiroliană din estul Europei, telegondolă, parc de aventură – acestea sunt doar o parte din elementele care, în anii următori, vor transforma Semenicul într-un domeniu turistic atractiv în orice anotimp. Vor rămâne, însă, ca o pată neagră ruinele de pe munte – fostele hoteluri Gozna, Nedeia și Semenic – pentru care, cel puțin deocamdată, nu se întrevede nicio șansă de reabilitare. 

 

Hotelurile de pe Muntele Semenic – Gozna, Nedeia și Semenic – găzduiau, până în urmă cu 25-30 de ani, în sezonul de iarnă, în jur de 2.000 de turiști pe serie, însă privatizarea făcută la începutul anilor 2000 le-a adus o moarte lentă, dar sigură. Hotelurile au fost cumpărate de la stat, la pachet cu alte active ale Oficiului Județean de Turism, la un preț mult sub valoarea reală  – 500.000 de dolari – de către omul de afaceri Gruia Stoica, au fost exploatate timp de câțiva ani și, apoi, abandonate. În 2011, Turist Semenic, societatea în patrimoniul căreia se află ruinele de pe munte, a intrat în insolvență, iar în 2019, lichidatorul judiciar a solicitat trecerea la faliment, procesul fiind pe rolul Tribunalului Caraș-Severin.

 

În contextul investițiilor pe care Primăria Reșița, în parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Văliug, le pregătește pentru dezvoltarea domeniului turistic Semenic-Crivaia, primarul Ioan Popa a declarat că a intenționat să propună Consiliului Local Reșița achiziționarea celor trei hoteluri de pe Semenic, însă nu a concretizat acest demers din cauza speculațiilor care se fac vizavi de acest proiect de anvergură care va aduce municipiului Reșița venituri consistente.

 

CITEȘTE ȘI: Investiții care vor aduce Reșiței un profit uriaș! După cea mai lungă pârtie de schi din România, domeniul turistic Semenic va avea și cea mai lungă tiroliană! 

 

„Vreau să comunic, încerc, pentru că există o percepție greșită, o simt, la nivel de oraș. Sunt oameni apropiați mie, oameni pe care îi cunosc de ani de zile, care nici măcar ei nu înțeleg ce se întâmplă pe munte și faptul că beneficiarul tuturor acestor acțiuni este orașul Reșița. Există o confuzie extraordinară între persoana mea fizică, faptul că am investit în zona alpină și ceea ce se întâmplă cu acest proiect. Eu sper să spulberăm aceste neclarități și probabil că nu se va întâmpla asta într-un mod ferm decât atunci când încep să apară veniturile pe oraș într-un mod consistent. Ceea ce vă pot spune e că Primăria Reșița a început să încaseze bani din această activitate prin intermediul Transport Urban Reșița. Dacă nu ar fi fost aceste incertitudini și această stare de confuzie creată la nivel de oraș, aș fi venit aici, în fața Consiliului Local, și aș fi propus de urgență să achiziționăm noi cele trei hoteluri de pe Semenic”, a declarat Ioan Popa.

 

Edilul a explicat de ce această achiziție ar fi fost normală și utilă: „Orașul Reșița ar fi trebuit să achiziționeze Gozna, Nedeia și Semenicul pentru că e culmea să investești bani într-o infrastructură, să ai sus niște active care sunt praf și să nu profiți și să lei iei ca să le valorizezi. Chiar dacă le luam și le scoteam la licitație ulterior, aveam un mare câștig. Am rezerve să fac lucrul acesta pentru că există o anumită confuzie din punctul de vedere al percepției reșițenilor despre acest obiectiv. Mulți nu înțeleg de ce nu facem noi asfalt și ce ne interesează pe noi muntele”. Popa se referă, evident, la aceia care încă nu au înțeles, ori se fac a nu înțelege, că pentru asfaltări nu se alocă fonduri europene. Și la cei ce nu pricep, ori se fac a nu pricepe, că prin dezvoltarea domeniului turistic Semenic-Crivaia, al cărui teren se află acum în proprietatea Municipiului Reșița, capitala Banatului Montan ar avea numai și numai de câștigat.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available