Istoria Reșiței, la un click distanță. Specialiștii lucrează la platforma Muzeului Virtual Reșița 250+ [FOTO]

 

Cu ocazia împlinirii a 250 de ani de viață industrială la Reșița, Asociația Make Better (MKBT), în parteneriat cu Arhiva Etnologică de Imagine și Muzeul Cineastului Amator, va lansa, în toamna acestui an, un muzeu digital dedicat Reșiței. Muzeul virtual este prima inițiativă dintr-un proiect pe termen lung: construirea unui Laborator de Inovare Urbană la Reșița.

 

O echipă curatorială formată din specialiști de la Arhiva Etnologică de Imagine, divizie a Muzeul Țăranului Român, și de la Asociația Make Better (MKBT), ghidată de Andrei Bălbărău de la Muzeul Cineastului Amator, s-a aflat săptămâna trecută la Reșița pentru a explora orașul în căutarea poveștilor de ieri și de azi, a locurilor și a oamenilor, a fotografiilor de arhivă și a celor la zi, care vor alcătui viitorul muzeu digital al Reșiței.

 

„Prin acest demers, vor fi cartate poveștile devenirii cartierelor și industriei orașului, prin digitizarea și publicarea de materiale arhivistice multi-media, și vor fi documentate povești ale oamenilor, evenimente și organizații definitorii în memoria și transformarea orașului. Platforma Muzeului Virtual Reșița 250+ va pune în lumină și istoriile mai mici, printr-o colecție de amintiri ale locuitorilor despre evoluția Reșiței. Scopul muzeului este de a transforma trecutul într-o resursă pentru viitor. 2021 este un an cu o încărcătură simbolică importantă și un prilej bun de a redefini narațiuni și perspective ale comunității asupra patrimoniului industrial local, de a cultiva atașament, mândrie locală și de a propune un exercițiu de reflecție asupra viitorului său”, transmit reprezentanții MKBT, inițiatorii acestui proiect.

 

Platforma va fi lansată în toamna acestui an, la Forumul Național al Patrimoniului, și, spun inițiatorii, va continua să se dezvolte cu noi funcțiuni și conținut care să sprijine regenerarea urbană și comunitară a Reșiței. Concret, vor fi testate rute tematice și vor fi amplasate panouri informative prin oraș, cu scopul de a facilita explorarea fizică a orașului în tandem cu cea a muzeului virtual.

 

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Reșița și constituie prima inițiativă dintr-un program ambițios pe termen lung, gândit de Asociația Make Better împreună cu autoritățile și comunitatea locală: construirea unui Laborator de Inovare Urbană pe cinci direcții – Orașul și natura; Cartierul Creativ; Identitate, patrimoniu și cultură; Gastronomie și Antreprenoriat – care să conecteze Reșița la rețele naționale și globale de know-how și în regenerare urbană și să mobilizeze energii noi spre oraș.

 

 

Explicație foto: Imagini din culisele pregătirii muzeului, surprinse săptămâna trecută, când echipa curatorială a fost pe teren la Reșița, după povești și arhive. Sursă foto: FB MKBT: Make Better 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available