Județul Caraș-Severin, mină de… energie verde pentru australieni

 

Australienii care au cumpărat șapte dintre companiile deținute în România de Grupul ceh CEZ vor continua investițiile în domeniul energiei regenerabile în Caraș-Severin.

 

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a primit, ieri, vizita reprezentanților companiilor CEZ România – Ondrej Safar, TMK Hydroenergy Power SRL – Ciprian Dragomir și Tomis Team – Gabriel Negrescu. Discuțiile au vizat oportunităţile de investiţie în judeţul Caraş-Severin, cu accent pe proiectele verzi care presupun utilizarea resurselor regenerabile pentru producerea de energie. Întâlnirea a avut loc în contextul în care șapte companii din cadrul Grupului CEZ în România, printre care şi TMK Hydroenergy Power SRL – care gestionează sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din patru microhidrocentrale și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu – au fost preluate, la sfârșitul lunii martie, de către Fondul Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia.

 

Potrivit unui comunicat de presă emis de Instituția Prefectului, Ondrej Safar, CEO CEZ România, a dat asigurări că noul acţionar va continua investiţiile în vederea realizării de proiecte care vizează mărirea capacităţii de producţie a energiei regenerabile (energie solară, energie eoliană) şi reducerea consumului. Acesta a subliniat interesul companiei de a investi în judeţul Caraş-Severin în zonele cu potenţial de valorificare a energiei regenerabile, în cadrul unor proiecte aflate deja în faza de implementare şi pentru care au fost obţinute toate avizele şi autorizaţiile necesare, inclusiv fonduri europene.

 

Totodată, Ondrej Safar a amintit, în cadrul discuțiilor, cele mai recente investiții efectuate în Caraș-Severin. Este vorba despre montarea unui al doilea transformator și a unei pompe multietajate, modernă, la Stația de pompare Timiș Trei Ape – o investiție în valoare de circa 3.000.000 de lei – și despre amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Văliug – o investiție de aproape 700.000 de euro realizată cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE în cadrul Programului de Energie din România.

 

„În acest context, prefectul Cristian Gâfu a amintit că în judeţul Caraş-Severin au fost implementate proiecte care utilizează energie regenerabilă cum ar fi în localitatea Oraviţa (energie eoliană), dar a menţionat şi alte localităţi care ar fi eligibile pentru dezvoltarea de investiţii în acest domeniu, precum Ciuchici, Naidăş, Bocşa sau Brebu. Totodată, prefectul şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini demersul Grupului CEZ în România de dezvoltare a unor proiecte în judeţul Caraş-Severin, care să aducă plusvaloare judeţului, cu atât mai mult proiectele care se axează pe utilizarea resurselor regenerabile şi protejarea mediului”, se precizează în comunciatul transmis de Instituția Prefectului Caraș-Severin.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite