Jurnal de Virus. Proiectul de artă contemporană conceput de artistul Dan Perjovschi în timpul lockdown-ului ajunge la Reșița

 

Jurnal de Virus, un proiect de artă contemporană conceput și dezvoltat de artistul Dan Perjovschi, în cadrul căruia mai mulţi artişti din ţări diferite au arătat, prin lucrările lor, cum e viaţa în timpul pandemiei, va fi prezentat la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

 

Reșițenii sunt așteptați astăzi, 14 iulie, ora 18.00, la Muzeului Banatului Montan, unde va avea loc vernisajul expoziției temporare „Virus Diary / Jurnal de Virus” – proiectul artistului Dan Perjovschi. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Reșița, în colaborare cu Muzeul Banatului Montan Reșița, Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu Caraș-Severin și Galeria de artă White Cuib din Cluj-Napoca.

 

Ideea acestui jurnal a apărut în martie 2020, ca o formă de adaptare la restricțiile determinate de pandemie. „Am avut o idee genială de expoziţie. Din păcate, ca multe alte idei geniale trebuie amânată. Aşa a vrut Universul ăla foarte, foarte mare sau Virusul ăsta foarte, foarte mic. Eu sunt adaptabil. N-am culori, desenez cu creionuʼ, n-am creion? Desenez cu degetuʼ muiat în gură… Mi-e gura uscată? Desenez în minte. E galeria închisă? Expun pe geam…“, spune Dan Perjovschi.

 

Ulterior, acesta a invitat şi alți artiști să se implice, proiectul devenind unul colectiv. „Inițial, Jurnal de Virus a început ca o expoziție personală a artistului Dan Perjovschi în spațiul White Cuib din Cluj și a fost publicat online în timpul pandemiei. La proiect au luat parte în mod constant 25 de artiști români și străini și peste 100 au contribuit la creșterea lui în doi ani, începând din martie 2020. Jurnalul a fost expus și pe pereți reali atât în țară (la Satu Mare, Brașov și Timișoara), cât și în străinătate (Madrid, New York). Acest proiect a avut un puternic impact asupra publicului și a demonstrat că artiștii pot crea și în condiții improprii, și pot să aibă o legătură incredibilă cu publicul”, au transmis organizatorii evenimentului.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite