Jurnalul Festivalului Internațional de Teatru „New Wave” (3)

 

Ziua 4 – marți, 18 iunie 2024

 

Festivalul Internațional de Teatru „New Wave” a continuat în forță cu cea de-a patra zi, oferind publicului trei producții remarcabile: „Iona”, „Zeițe de categoria B” și „Arta”. Astfel, publicul reșițean a avut ocazia să se bucure de spectacole variate, fiecare aducând o perspectivă unică asupra condiției umane și asupra artei.

 

Ziua a început cu spectacolul „Iona”, o producție a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, care a adus pe scenă drama existențială a pescarului biblic, captiv într-un univers absurd. Regia și interpretarea actorului principal au transformat „Iona” într-o experiență teatrală memorabilă, captivând publicul prin profunzimea emoțională și complexitatea simbolică a spectacolului.

 

Unul dintre momentele cheie ale serii a fost spectacolul „Zeițe de categoria B”, de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri. Această comedie savuroasă a adus în prim-plan granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul a reunit pe aceeași scenă trei actrițe din orașe și teatre diferite: Elena Ivanca (Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoș Gajdó (Teatrul „Regina Maria” Oradea) și Silvia Luca (Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani). Printr-un demers introspectiv, pornind de la momentele critice din biografiile actrițelor, regizorul Andrei Măjeri aduce în discuție provocările și dificultățile întâlnite de artiști într-un sistem adesea dur și neiertător, în care vocația și talentul trebuie să se adapteze mereu noilor contexte și cerințe.

 

Seara s-a încheiat cu „Artă”, un spectacol al Teatrului „Alexie Mateevici” Chișinău în regia lui Slava Sambriș, care a adus în discuție prietenia, gusturile artistice și subiectivitatea valorilor estetice. Interpretarea celor trei actrițe și dialogurile comice și în același timp introspective au stârnit râsete, oferind, totodată, o analiză a relațiilor interumane și a conflictelor generate de diferențele de opinie. Criticile subtile aduse lumii artei, prezentate cu umor și inteligență, au rezonat profund cu spectatorii, care au plecat acasă cu zâmbetul pe față.

 

Cu fiecare zi, festivalul aduce pe scenă producții de înaltă calitate, care provoacă, inspiră și creează legături între membrii comunității prin arta lor. Festivalul „New Wave” își continuă astfel misiunea de a îmbogăți viața culturală a comunității și de a promova dialogul prin intermediul artei teatrale.

 

Festivalul Internațional de Teatru „New Wave” ediția a IV-a este organizat de Teatrul de Vest Reșița împreună cu Radio România Reșița și Primăria Reșița.

 

 

Sursă: Teatrul de Vest Reșița

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available