Jurnalul Festivalului Internațional de Teatru „New Wave” (5)

 

Ziua 6 – 20 iunie 2024

 

Festivalul Internațional de Teatru „New Wave” continuă să demonstreze angajamentul său față de excelența artistică. Ziua a șasea a festivalului a oferit publicului o incursiune în teme de actualitate și interpretări de excepție cu spectacolele „Fiul” și „E adevărat! E adevărat! E adevărat!”.

 

Ziua a început cu „Fiul”, o producție a Teatrului German de Stat Timișoara. Spectacolul abordează teme precum conflictele familiale și dificultățile comunicării între generații. Acesta urmărește povestea unei familii care încearcă să gestioneze impactul divorțului asupra fiului lor adolescent, confruntându-se cu provocările emoționale și psihologice care apar în astfel de situații. Interpretarea actorilor a fost profundă și emoționantă, captivând publicul și oferindu-le un prilej de reflecție asupra dinamicii unei familii din zilele noastre.

 

Seara a continuat cu spectacolul „E adevărat! E adevărat! E adevărat!”, o producție a Teatrului Act București. Regizat de Alexandru Mâzgăreanu, acest spectacol aduce în atenția publicului un caz real din secolul al XVII-lea, când pictorița barocă Artemisia Gentileschi l-a acuzat pe profesorul ei, un artist renumit, de viol. „E adevărat! E adevărat! E adevărat!” explorează lupta ei pentru justiție într-o societate dominată prejudecăți, subliniind curajul și determinarea de care a dat dovadă. Interpretarea puternică a actrițelor Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea și Emilia Bebu a adus pe scenă o poveste emoționantă și provocatoare despre abuz, nedreptate, artă și puterea eliberatoare a adevărului. Publicul a fost profund impresionat, aplauzele îndelungate confirmând aprecierea pentru performanța artistică și relevanța tematicii abordate.

 

Ziua 7 – 21 iunie 2024

 

Cea de-a șaptea zi a Festivalului Internațional de Teatru „New Wave” a continuat să încânte publicul reșițean cu o producție clasică, dar mereu relevantă, „Avarul” de Molière. Spectacolul, o producție a Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” Petroșani, a adus pe scenă o interpretare vibrantă și plină de umor a uneia dintre cele mai celebre comedii ale literaturii franceze.

 

„Avarul” este o comedie de moravuri care prezintă povestea lui Harpagon, un bătrân zgârcit obsedat de bani, și impactul negativ al avariției sale asupra celor din jurul său. MC Ranin, regizorul spectacolului, a explicat viziunea sa asupra montării: „În ce privește Avarul, m-am gândit că este o temă universal valabilă, puternică, mai ales azi, când cultura a fost înlocuită de cultura banului și toată lumea, în loc să meargă către o rafinare a spiritului, rămâne în zona financiară, de parcă banii ar reprezenta absolut orice. Dar un regizor ca mine nu rămâne doar în zona enunțului legat de bani. Ceea ce mă interesează este forma: spectacolul este un obiect de artă, deci supus contemplării.”

 

În final, spectacolul „Avarul” a fost primit cu ovații și aplauze îndelungi, confirmând succesul său în cadrul festivalului. Publicul a apreciat nu doar interpretarea actorilor, ci și mesajul piesei, care, deși scrisă în secolul al XVII-lea, rămâne extrem de relevantă și astăzi.

 

Cu fiecare zi, Festivalul Internațional de Teatru „New Wave” continuă să aducă pe scenă spectacole care inspiră, provoacă și încântă publicul, consolidându-și astfel reputația de eveniment cultural esențial în regiune.

 

Festivalul Internațional de Teatru „New Wave” ediția a IV-a este organizat de Teatrul de Vest Reșița împreună cu Radio România Reșița și Primăria Reșița.

 

 

Sursă: Teatrul de Vest Reșița

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available