Despre Francisc Vaştag se spune că a avut dintotdeauna stofă de campion. Că, indiferent ce sport ar fi practicat, ar fi fost mereu în frunte. Cel mai bun boxer amator român al tuturor timpurilor a fost atras la început de fotbal, ajungând chiar în echipa de juniori a clubului FCM Reşiţa. Într-o sală de box a intrat mai mult la insistenţele prietenilor…
…Iar întâlnirea cu antrenorul Vasile Bala avea să-i schimbe definitiv viaţa. Experimentatul tehnician care a format generaţii întregi de pugilişti şi-a dat seama de calităţile lui Feri şi l-a convins să lase fotbalul în favoarea boxului, care i se potrivea ca o mănuşă. Au demonstrat-o performanţele ulterioare. Francisc Vaştag a concurat sub culorile cluburilor Metalul Bocşa, Dinamo București, „Selena” Bacău și „Freedom Star Farul” Constanța, obținând cinci titluri de campion național la categoria 71 kg, în 1989, 1990, 1991, 1992 și 1993.
Boxer cu o aleasă ținută în ring, a realizat performanțe unice în concursurile internaționale oficiale încă din perioada junioratului. A fost campion european de juniori la Broendby (1987) și mondial la Havana, în 1988. A câștigat 3 medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori: Moscova (1989), Tampere (1993) și Berlin (1996) și una de bronz la Sydney (1991). A fost dublu campion european, la Bursa (1993) și Vejle (1995). A ocupat locul I la Cupa Mondială de la Bangkok (1994), locul I la Jocurile Bunăvoinței de la Seattle (1990) și a fost de 7 ori câștigător al „Centurii de Aur” din București, câștigând și multe alte turnee interne și internaționale.
În anul 2000, a fost numit pentru prima oară antrenor al lotului național de box, unde a activat până la sfârșitului anului 2002, pentru ca la începutul anului 2005 să fie readus la lot ca antrenor coordonator. Tot în anul 2000, i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului și i-a fost decernat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler.
Astăzi, campionul Francisc Vaştag împlineşte 52 de ani, pe care îi sărbătoreşte alături de familie şi prieteni. Feri a avut parte de prima surpriză chiar la clubul Municipal, unde sportivii şi colegii l-au întâmpinat cu tort şi tradiţionalele urări. „ O surpriză extraordinară. Eu am intrat să facem antrenament, iar ei m-au felicitat într-un astfel de mod. Le mulțumesc tuturor pentru gestul extraordinar. Din punct de vedere profesional, anul 2020 nu a fost unul foarte reușit, deoarece nu am avut prea multe competiții. Cu toate acestea, ne mândrim cu două medalii naționale: Daniel Anca – argint la Under 22 și Sebastian Nițu – medalie de bronz la tineret. Sperăm că vom depăși această perioadă de pandemie cât mai repede, astfel încât totul să revină la normal. În plan personal, în 2020 am stat mai mult pe lângă casă. Am cultivat legume, am făcut de toate. De la 1 octombrie s-a deschis și sezonul la vânătoare. Am ieșit cam în fiecare duminică. Important este că ne-am bucurat de compania prietenilor, dar respectând normele impuse de lege”, a declarat sărbătoritul zilei. Îi adresăm şi noi tradiţionalul „La mulţi ani!” unuia dintre cei mai valoroşi ambasadori cărășeni ai sportului românesc.