La Reșița, două foste platforme industriale ale TMK vor fi transformate în cartiere rezidențiale

Terenurile din Stavila pe care au funcționat Țiglăria, Fabrica de refractare și Fabrica de șamotă, precum și cel din bucla Bârzavei-Triaj vor fi reconfigurate și integrate în circuitul urban. Aici vor fi construite imobile de locuințe și vor fi amenajate parcuri și parcări.

Edilul Reșiței, Ioan Popa, a vorbit încă de la preluarea mandatului, în 2016, despre reconversia zonelor industriale abandonate și reintegrarea lor în circuitul urban, planuri care, acum, încep să prindă contur. Primăria a achiziționat, de la TMK, peste 20 de hectare de teren în două zone ale orașului, Stavila și Triaj, și lucrează la proiectele prin care aceste zone vor fi transformate în cartiere rezidențiale.

Ansamblu rezidențial în jurul monumentului istoric Moara Juracek

Planul Urbanistic Zonal pentru noul ansamblu rezidențial din Stavila ce se va întinde pe o suprafață de peste 8 hectare, în locul depozitului de fier vechi și al unor foste fabirici ale combinatului siderurgic, este finalizat și primarul Ioan Popa s-a declarat mulțumit de rezultat: „Am avut discuția finală pe Planul Urbanistic Zonal de acolo. E un PUZ foarte frumos, pe 8,5 hectare, teren pe care l-am achiziționat de la TMK. Avem prevăzute locuințe pentru tineri, câteva locuințe sociale, terenuri de joacă, utilități. Avem și o parcare multietajată pentru cei care merg spre zona alpină, să își lase mașinile acolo și să meargă sus cu autobuzele”.

Noul cartier va fi amenajat în jurul Morii Juracek, clădire monument istoric care, în prezent, are destinația de locuințe sociale. Potrivit „Ghidului monumentelor istorice ale Reşiţei” întocmit de Mircea Rusnac, Moara Juracek, „numită astfel după vechiul său proprietar, unul dintre conducătorii oraşului în timpul revoluţiei de la 1848, este una dintre cele mai bătrâne clădiri din Reşiţa”.

Parc imens în zona Triaj

Alte 12 hectare de teren a achiziționat Primăria Reșița în zona Triaj, tot de la TMK, și, acum, este în discuții și cu ceilalți proprietari care dețin parcele acolo, pentru a le prelua și pe acestea.

„Zona Triaj, între pasajul de la Intim și benzinăria Mol, practic toată acea buclă a Bârzavei, însumează circa 24 de hectare din care Reșița a cumpărat, deja, de la TMK, 12 hectare. Deci, jumătate din terenul acela este proprietatea orașului. Terenul unde era triajul vagoanelor care veneau cu minereu de fier, îl depozitau și mergeau cu el în combinat, acela e proprietatea noastră. Acolo se mai află sala de nunți Timeea, dar mai sunt și 2 proprietari mari: fostul Crosi, cu 4-5 hectare, și firma din Târgu Jiu care colectează fier vechi și îl duce la TMK, care are vreo 3 hectare. Am inițiat discuții cu firma de fier vechi pentru a o reloca înspre zona Țerova, în apropiere de halda de zgură, și am avut ceva discuții și cu Silviu Lăzărescu (ex-Crosi), dar urmează să intrăm în detalii în perioada viitoare”, a explicat primarul Ioan Popa.

Zona de aici va fi integrată masterplanului francezilor de la Ceetrus, care au achiziționat, de la UCMR, platforma Mociur. Detaliile le-a oferit tot edilul Ioan Popa: „Aici, noi, în același timp cu masterplanul cu mallul și aqualandul, gândim o reconversie a zonei într-un mare parc. Vrem să facem, pe aceste terenuri, un parc de aproximativ 20 de hectare, cu câteva clădiri rezidențiale pe malul Bârzavei, în înălțime de P+1, P+2”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite