În fața unui public numeros, format, în mare parte, din cadre didactice, reputatul psiholog, cercetător și profesor universitar Mircea Miclea a vorbit, vineri după-amiaza, în Aula „Eftimie Murgu” a Centrului Universitar „Babeș-Bolyai” din Reșița, despre învățarea ca adaptare la viitor. Conferința a fost urmată de un dialog moderat de Daniel Funeriu.
Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine, o lume tot mai puțin predictibilă, în care apar, frecvent, „lebede negre”, evenimente esențiale pe care mintea noastră nu le poate anticipa, cum ar fi pandemia, războiul, inteligența artificială? La această întrebare a oferit răspunsuri Mircea Miclea – psiholog, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca – primul invitat al seriei „Reșița inspirațională”, un proiect inițiat de Primăria Reșița și organizat împreună cu Grupul pentru Management și Mediere Culturală.
„Cum să ne educăm astăzi, ca adulți, ca să facem față unui viitor pe care nu îl putem bănui? Înainte, viitorul putea fi bănuit, putea fi prezis pentru că lumea se mișca mai încet. Problema cea mare este cum să ne pregătim noi, azi, pentru un viitor pe care nu-l cunoaștem, cum să învățăm, ce să învățăm, în condițiile în care mare parte din informație poate fi preluată de sisteme de inteligența artificială. Trebuie să avem trei atitudini care ne pot oferi șansa să facem față unui viitor incert: să fim responsabili; să fim reflexivi; să fim proactivi”, a spus Mircea Miclea în discursul său. Acesta a fost urmat de un dialog moderat de Daniel Funeriu în cadrul căruia au fost atinse teme sensibile precum: metode de predare, asaltul informațiilor, inteligența artificială și modul cum aceasta reconfigurează învățarea, diferența dintre informație și cunoaștere.
Programul „Reșița inspirațională” va continua cu alți invitați de marcă. „Prin acest program vom aduce în oraș mari spirite ale României și Europei, în dialog cu reșițenii. Aceste dialoguri au rolul de a inspira comunitatea să caute cunoaștere, fiind un prim pas spre o Reșiță modernă”, a spus Daniel Funeriu, moderatorul evenimentului de săptămâna trecută.
Sursă foto: GMMC