Lecție deschisă predată de liberalul Ioan Popa contracandidaților săi pentru funcția de primar al municipiului Reșița

Consiliul Tineretului din România împreună cu Liga Studenților din Universitatea „Eftimie Murgu” au organizat ieri, în curtea UEMR, o dezbatere publică cu candidații la funcția de primar al municipiului Reșița.

Au răspuns pozitiv invitației organizatorilor patru dintre competitorii înscriși în cursa electorală: primarul în funcție și contracandidații acestuia de la PSD-PRO România, USR-PLUS și PPU-SL. Dezbaterea a avut tema „Tinerii și viitorul Reșiței”.

Așa cum era de așteptat, evenimentul a demonstrat că liberalul Ioan Popa este de departe cel mai îndreptățit să ocupe (în continuare) scaunul de primar al Reșiței. Pe cât de interesante și aplicate au fost întrebările venite din partea tinerilor, pe atât de lipsite de conținut și rupte de realitate s-au dovedit a fi răspunsurile contracandidaților lui Popa. Ca să nu mai spunem că unii dintre aceștia au demonstrat că nici măcar nu cunosc ce s-a întâmplat în Reșița ultimilor patru ani, propunând soluții edilitare care au fost deja implementate de actuala administrație a municipiului.

În chestiunea locuințelor pentru tineri, contracandidații lui Ioan Popa au amintit programele guvernamentale derulate prin Agenția Națională pentru Locuințe, fiecare ținând să remarce, totuși, că acestea nu depind de factori locali. Primarul Popa a arătat că problema este ceva mai complexă și că Primăria chiar poate avea un rol important în atragerea de astfel de investiții imobiliare.

„Problema pe care am găsit-o când am venit la Primăria Reșița este că locuințele ANL nu se vindeau. Și asta, pentru că n-au fost intabulate. Clădirile erau intabulate, dar nu erau intabulate pe apartamente. Primăria Reșița a demarat procedura aceasta acum un an și în cea mai mare viteză vom intabula, astfel încât să putem vinde locuințele celor care vor dori să le cumpere, ele putându-se cumpăra în rate pe 10-15 ani”, a declarat Ioan Popa, acesta explicând că vânzarea locuințelor ANL va duce la creșterea gradului de eligibilitate a Reșiței în a fi aleasă pentru realizarea de noi astfel de contrucții: „În condițiile în care reușești să vinzi, tu, municipalitate, faci un punctaj foarte bun și te califici la alte locuințe care să fie realizate prin sistemul ANL”.

Primarul PNL Ioan Popa a vorbit și despre viitorul cartier rezidențial din zona „Șamotă”, pentru care s-au făcut deja primele investiții și s-a realizat Planul Urbanistic Zonal: „Reșița a cumpărat 28 de hectare de teren de la TMK în ultimii doi-trei ani, printre care 8,5 hectare în zona cunoscută ca fiind numită Șamota. În spatele Grădinii Zoologice este un teren în formă de corn, de 8,5 ha suprafață, foarte frumos, orientat spre sud, și-acolo am realizat un Plan Urbanistic Zonal. În cadrul acestui PUZ sunt prevăzute și locuințe ANL, și locuințe individuale. Vom aloca terenuri pentru tineri ca să-și construiască locuințe, evident după ce vom face infrastructura, apă, canal, gaz, curent, astfel încât oamenii să nu trebuiască să-și facă decât casa. Sunt foarte mulți doritori în ultima vreme și ne îndreptăm spre ei”.

Edilul-șef al Reșiței a amintit și proiectele Primăriei Reșița privind viitorele blocuri ANL din cartierul Moroasa. „Acolo vor fi locuințe pentru medici, tineri medici și personal medical din Spitalul Județean de Urgență. Suntem în curs de avizare la Ministerul Dezvoltării și sper să demareze și acest pachet de șase clădiri foarte frumoase, de P+2 (parter plus două etaje, n.r.), situate una lângă alta”, a punctat Ioan Popa.

Acesta a făcut și o dezvăluire care pune în lumină proastă toate administrațiile Reșiței din ultimii 20-30 de ani. „Orice locuință a unei persoane care a decedat și care nu are urmași se numește succesiune vacantă. În ultimii 30 de ani, Primăria Reșița, care ar fi trebuit să intre în posesia acestor posesiuni vacante, nu a beneficiat de nici un apartament! De nici unul! În ultimii doi ani, de când am aflat de această problemă, Primăria Reșița a luat deja șase apartamente de genul acesta. Și, evident, le punem la dispoziția celor care au nevoie stringentă de o locuință”, a anunțat în premieră Popa, stricând socotelile unor samsari imobiliari care, pe mână cu notari publici și chiar cu magistrați, s-au obișnuit să intre pe căi numai de ei știute în posesia locuințelor rămase ale nimănui.

„Reșița are viitor!”

După încheierea dezbaterii de la UEMR, Ioan Popa a postat pe pagina sa de Facebook: „Am primit din partea studenților de la UEM invitația de a participa la o dezbatere publică, împreună cu ceilalți candidați la funcția de Primar al Municipiului Reșița. O astfel de dezbatere a fost o premieră pentru orașul nostru, iar întrebările venite din partea tinerilor m-au făcut să conștientizez că aceștia încep să fie tot mai interesați de activitatea administrativă, politică și de alegeri în general. Este un lucru îmbucurător! Sper că m-am ridicat la nivelul așteptărilor lor și îi asigur de toată deschiderea mea față de problemele cu care se confruntă. Proiectele demarate în ultimii ani, dar și cele pe care le pregătim pentru viitor îi au în centru pe ei, tinerii pe care ne dorim să îi păstrăm în orașul nostru. Reșița are viitor!”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite