Lecții de implicare în acțiuni de voluntariat pentru 22 de tineri din Reșița

 

În organizarea Direcţiei Judeţene pentru Sport și Tineret (DJST) Caraş-Severin și a Centrului de Voluntariat Reşiţa, 22 de tineri din municipiu, voluntari, elevi și studenți, efectuează în perioada 23-28 august o vizită de studiu la centrele de tineret din Sibiu şi Braşov.

 

Vizita de studiu este realizată sub forma unui schimb de experiență și se adresează celor care activează deja la Centrul de Tineret Mansarda, celor care sunt interesaţi să dobândească şi să îşi dezvolte noi cunoștințe, noi competențe. Selecția participanţilor s-a făcut pe baza activității de voluntariat a acestora și a unui formular de aplicație, informează reprezentanții DJT Caraș-Severin.

 

„Abordarea pe care o propunem este una experienţială, dorim să creăm situații diferite în cadrul acestei vizite, punem participanții în inedite ipostaze, oferindu-le posibilitatea de a învăţa în mod direct şi de a-şi extrage experienţe proprii. În afară de întâlnirile tinerilor la centrele de tineret din Braşov și Sibiu, avem planificate activităţi de genul «Challenge Accepted». Provocarea este aceea de a aduna cât mai multe indicii din sarcinile pe care le au de îndeplinit în echipă. Unele task-uri sunt de orientare, altele de cultură generală şi logică, iar altele de a se exprima în public, de a interacționa într-un mod artistic cu trecătorii. Câteva exemple de sarcini din cadrul acestui experiment: vor vizita o atelier de ciocolată şi înghețată artizanală, apoi, pentru câteva ore, împreună cu Asociația Bastonul Alb din Brașov, se vor strădui să înţeleagă ce înseamnă să trăieşti în întuneric. Vor identifica colecțiile de la Muzeul «Prima Şcoală Românească», vor trebui să se lămurească ce este «testamentul cultural al lui Iacob Mureșianu», vor localiza Casa Calfelor din Sibiu, Ziarul Orizontal desenat de Dan Perjovschi, Strada Sforii din Brașov şi vor afla câte familii locuiesc aici, şi nu în ultimul rând vor fotografia „ceva” din ceea ce au văzut şi le-ar plăcea să vadă şi la Reșita.”, detaliază Daniela Lupșan, consilier pentru tineret în cadrul DJST.

 

Pentru participanţi va fi o bună oportunitate de dezvoltare prin interacțiunea cu grupuri de tineri din oraşe recunoscute ca având un bogat patrimoniu cultural-istoric şi mai multe posibilități de petrecere a timpului liber în mod activ, apreciază organizatorii. Aceștia consideră că, astfel, tinerii selectaţi vor percepe valoarea reală a serviciilor de care beneficiază în cadrul centrelor de tineret, vor împărtăşi experienţa altor tineri din medii diferite, vor stabili relaţii de colaborare, li se va stimula interesul pentru cunoaştere în diverse domenii, vor descoperi noi perspective de dezvoltare personală. „Avem experiență în organizarea unor astfel de proiecte de «schimb» și putem să spunem că își produc efectul scontat în timp, se creează legături durabile și este o bună formă de a motiva și a recompensa voluntarii activi în comunitate”, a mai precizat Daniela Lupșan.

 

Schimbul de experiență din această săptămână, care implică 22 de tineri din Reșița, voluntari, elevi și studenți, face parte din proiectul „Lecții urbane”, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite