Lucrările la rețelele de apă și canal, în „conflict” cu cele pentru tramvai. Primarul Popa: I-am cerut ministrului Boloș să accelereze semnarea contractului cu Aquacaraș

 

Proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere în vederea reintroducerii tramvaielor în municipiul Reșița ar putea fi frânat de lucrările de reabilitare a rețelelor de apă și canal. Edilul Ioan Popa a avut o ședință cu reprezentanții Aquacaraș și cei ai firmei PORR pentru găsirea unor soluții care să permită corelarea lucrărilor. 

 

Problemele în derularea contractelor la infrastructura de apă și canal moștenite de actuala conducere a operatorului județean Aquacaraș, vechi de ani de zile, precum și întârzierile de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ar putea pune în pericol desfășurarea în termen a lucrărilor din cadrul proiectului de reintroducere a tramvaiului. Aceasta deoarece în oraș sunt câteva zone în care lucrările la infrastructura pentru tramvai interferează cu cele de la rețeaua de apă și canal care, deocamdată, nu au demarat.

 

„Lucrarea de tramvai este cea mai mare lucrare de infrastructură derulată în Reșița după Revoluție, lucrare care, cu achiziția tramvaielor, depășește 100 de milioane de euro. Avem câteva zone de «conflict», de interferențe cu lucrările pe apă-canal care se derulează prin Programul Operațional Infrastructură Mare, POIM 1 și 2. POIM 1 este semnat de mulți ani, abandonat de Hidroconstrucția, reluate licitațiile, câștigătorul a intrat în insolvență acum câteva luni. POIM 2 nu este semnat încă. Și pentru că încă nu au semnat contractul, cel de 160 de milioane de euro, suntem în situația în care riscăm ca întârzierea cu care se schimbă magistralele de apă sau canalizare în oraș să ne pună proiectul de tramvai în pericol”, a declarat primarul Ioan Popa la finalul întâlnirii pe care a avut-o ieri cu reprezentanții Aquacaraș și cei ai PORR.

 

În cadrul întâlnirii de la sediul Primăriei Reșița au fost stabilite zonele de „conflict”,  în vederea corelării lucrărilor.„Sper ca Aquacaraș să aibă un câștigător pe POIM 2 cât mai repede astfel încât acesta să poată să lucreze concomitent cu PORR. Sunt trei ofertanți acolo, din câte am înțeles, sunt pe final cu analiza și vor declara un câștigător, cred, în următoarele săptămâni. Nu vă ascund faptul că l-am sunat pe ministrul Boloș (Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, n.r.) azi-dimineață (marți, 28 iunie, n.r.) pentru accelerarea semnării contractului POIM 2 cu Aquacaraș. Lucrurile trenează acolo de câteva săptămâni, nu știu din ce motiv încă nu s-au semnat, mi s-a făcut promisiunea că se va face foarte rapid”, a precizat edilul Ioan Popa.

 

Prima zonă problemă este Kaufland, intersecția străzii Făgărașului cu Bulevardul Muncii și cu Bulevardul Republicii, unde ar fi trebuit, încă de acum cinci ani, să fie realizat un cămin de preluare. Edilul a explicat că „pe aceste artere vin câte două conducte de canalizare, menajeră și pluvială. Ele acum se întâlnesc într-un cămin mare și stația de epurare preia, în afară de menajer, și pluvialul, astfel că, atunci când plouă, nu face față. Și atunci oamenii deversează (surplusul, n.r.) în Bârzava. Suntem obligați să facem această lucrare care ar fi trebuit făcută de cinci ani și nu s-a realizat până acum, și noi suntem cu PORR în lucru, să închidă și să treacă mai departe. Au acceptat să ne ajute și să încercăm să rezolvăm problema”.

 

Dacă în acest caz s-au găsit soluții, pentru zona Lunca Pomostului – Muncitoresc se așteaptă semnarea contractului pe POIM 2. Aici urmează să fie executate lucrări ample la magistrala de apă și la canalizare, lucrări care, dacă nu încep cât mai curând, ar putea intra în „conflict” cu lucrările la infrastructura pentru tramvai. „Din Muncitoresc, din Piața Republicii, trebuie să venim cu o conductă magistrală nouă de aducțiune de apă, o conductă monstruoasă care va veni pe lângă catedrală, pe sub pasajul de la TMK, prin fața Casei de Cultură și intersectează la podul de la Palatul Cultural cu conducta care a fost reabilitată acum un an-doi. De acolo, continuă pe lângă Hotelul Semenic, pe Bulevardul Revoluția din Decembrie, Universitate, până în zona Poliției. Conducta aceasta trebuie pusă lângă o conductă existentă de care trebuie să avem grijă, să nu o spargem și care se anulează după ce se termină lucrările cu cea nouă. Pe Bulevardul Revoluția din Decembrie trebuie să schimbăm și canalizarea, adică se introduc țevi de un metru în diametru care să preia menajerul să îl separe de pluvial, care va rămâne pe vechea canalizare”, a explicat Ioan Popa. Acesta a precizat că sunt lucrări delicate, care presupun săpături la adâncimi mari, compactări ulterioare care trebuie făcute foarte bine, să nu se lase asfaltul sau calea de rulare, și care trebuie făcute concomitent cu infrastructura pentru tramvaie.

 

„Este, efectiv, un infern și noi suntem ca pe ace ca să nu întârziem lucrarea de tramvai pentru că dacă ieșim din termen avem probleme cu finanțarea. Suntem obligați să ne asumăm lucruri care ar fi trebuit să se facă de multă vreme. Pentru că POIM 1 pe apă-canal a fost demarat în 2011, iar despre problema de la Kaufland se vorbește de când am venit eu la primărie, de cinci ani, și nu s-a rezolvat. Eu sper să reușim să le realizăm pe toate. Sunt încrezător că împreună cu colegii din primărie, cu cei de la Aquacaraș, cu firmele care lucrează în oraș vom reuși”, a punctat primarul Ioan Popa.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite