„Lumea poveștilor”. Festival de teatru pentru copii la Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu

 

În această perioadă, sub organizarea Teatrului de Vest Reșița și Consiliului Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Primăria Caransebeș și Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, se desfășoară Festivalul de teatru pentru copii „Lumea poveștilor”, ediția a IV-a.

 

La festival participă, cu spectacole proprii, zece companii de teatru după un program început în data de 13 iunie și care continuă până în data de 20 iunie 2021. Spectacolele se desfășoară în Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu, după cum urmează:

 

MARȚI, 15 IUNIE 2021

 

Ora 15:00

Locație: Teatrul de Vest Reșița (în fața Palatului Cultural)

COMPANIA DE TEATRU, ANIMAȚIE ȘI EVENIMENTE „MAG”

„EXPERIMENTELE PROFESORULUI DISTRAT”

Distribuție: Geo Dinescu și Marin Fagu

Durata spectacol: 40 min

 

Micii spectatori sunt invitați să intre în lumea Profesorului Distrat, cel ce va iniția copiii în minunata lume a experimentelor. Fenomenele științifice sunt o resursă inepuizabilă de distracție și pot stimula copiii să descopere și să se bucure de miracolele științei. În timpul experimentelor, copiii pot afla ce este reacția chimică, se distrează cu electricitatea statică și, bineînțeles, cu Profesorul Distrat. În timpul acestor experimente, copiii pot afla ce este reacția chimică, se distrează cu diferențele de presiune și cu electricitatea statică și, în același timp, se amuză copios de încurcăturile pe care le face Profesorul Distrat, încercând tot timpul să își impresioneze publicul cu combinațiile sale de substanțe.

Un spectacol educativ și interactiv, cu muzică și voie bună.

 

MIERCURI, 16 IUNIE 2021

 

Ora 10:00

Locație: Teatrul de Vest Reșița

TEATRUL DE VEST REȘIȚA

„ARCA PLEACĂ LA ORA 8”– PREMIERĂ

De Urlich Hub

Traducerea: Ildikó Frank

Cu: Camelia Ghinea, Andrada Samoilă, Florin Ruicu, Sorin Fruntelată

Muzica: Horia Constantinescu

Un spectacol de Dan Țopa

 

„Undeva în lume, o țară în care totul este zăpadă și gheață. Trei pinguini, strânși laolaltă, privesc întinderea de gheață și ceartele. Nimic altceva de făcut în acest peisaj de gheață și plictiseală. Atunci un porumbel, mesager al lui Noe, le anunță potopul și îi informează că doar două locuri sunt disponibile în faimoasa Arcă. Prin urmare, vor face totul pentru a-l ascunde pe al treilea și pentru a se îmbarca împreună. Această piesă a autorului german Ulrich Hub, câștigătoare a celei mai bune piese pentru copii din 2006, captivează imediat prin povestea sa, fără îndoială amuzantă și profundă. Prin mitul Potopului, ea abordează întrebări extrem de serioase într-o confuzie a înțelegerii: existența lui Dumnezeu, binele și răul, ecologia, supraviețuirea și subteranul, neascultarea și vinovăția… Neobișnuit și neașteptat, „Arca pleacă la ora 8” este atât o ficțiune plină de umor, un scurt tratat de filozofie, cât și o piesă de teatru pentru copii. Povestea comică a acestor trei pinguini fantastici, în pragul întrebărilor metafizice, nu puteau decât să-l seducă pe regizorul spectacolului, care propune un teatru imaginativ, hotărât și modern, pentru publicul tânăr. În ritmul fanteziei, umorului, cântecelor subtile semnate de tânărul compozitor Horia Constantinescu, acest spectacol vine cu un aer proaspăt și nou în această lume falsă și lipsită de modele.” – Dan Țopa

 

JOI, 17 IUNIE 2021

 

Ora 10:00

Locație: Teatrul de Vest Reșița

TEATRUL DE PĂPUȘI „PRICHINDEL” ALBA-IULIA

„TURTIȚA LĂUDĂROASĂ”

Regie, scenariu, muzică: Adam Boboc

Scenografie: Ana Catrinașu

Distribuție: Laura Boboc, Adam Boboc

Spectacol cu marionete cu fire cu falcă mobilă. Este un spectacol interactiv, amuzant și educativ realizat după o poveste populară.

 

Ora 11:00

Locație: Casa de Cultură din Oțelu Roșu

TEATRUL DE VEST REȘIȚA

„ARCA PLEACĂ LA ORA 8”

 

Ora 11:00

Locație: Casa de Cultura „George Suru” Caransebeș

Teatrul ANTON PANN RM.VÂLCEA

„MAȘINUȚA CU POVEȘTI”

Regia: Florin Iftode

Scenografia: Gelu Rîșca

Muzica: Constantin Panaite

Regie tehnică, construcție decor: Doru Perpelea

Construcție păpuși: Viorica Stamate

DISTRIBUŢIA: Cristi Bulagea- Povestitorul; Doru Perpelea- Polițistul Nino-Nino; Mecanicii poveștii- Viorica Stamate, Marina Măgală, Mioara Dospina și Felicia Ștefan.

Un spectacol de Valentin Dobrescu

 

„Mașinuța cu povești”, căutată în toată țara, a fugit din lumea poveștilor și a ajuns la Rm. Vâlcea. Detectivul Nino-Nino de la Poliția Poveștilor o găsește la Teatrul Anton Pann și ca drept pedeapsă îi cere povestitorului, conducătorul acestei mașini, să spună timp de un an de zile cele mai frumoase povești copiilor din Vâlcea. Da, un an de zile, un an în care cei mici vor asculta povești pentru că „Mașinuța cu povești” este un spectacol despre cele patru anotimpuri, un spectacol interactiv, un spectacol cu multă muzică, un spectacol cu actori și păpuși. Cei care au contribuit la realizarea acestui spectacol vă promit un spectacol eveniment.

 

VINERI, 18 IUNIE 2021

 

Ora 10:00

Locație: Teatrul de Vest Reșița

Teatrul ANTON PANN RM.VÂLCEA

„MAȘINUȚA CU POVEȘTI”

 

Ora 11:00

Locație: Casa de Cultură “George Suru” Caransebeș

TEATRUL DRAMATIC „ION D. SÎRBU” PETROȘANI

„FRAM URSUL POLAR”

După Cezar Petrescu

Regia: Horațiu Ioan Apan

Muzica originală: Dorin Griguța

Video Design: Sergiu Fîrte

Cu: Oana Crișan, Oana-Liciu Gogu, Nicoleta Niculescu, Irina-Badea Radu, Mihai Sima, Gheorghe Stoica

 

O întâlnire cu frumoasa poveste scrisă de Cezar Petrescu „Fram ursul polar” în regia lui Horațiu Ioan Apan.

„Fram, ursul polar” este povestea unui urs alb, „puternic, dar bland și glumeț“, care își trăiește majoritatea vieții in circ, unde ani buni fusese principala atracție. Spectacolul aduce pentru publicul spectator „ingrediente” precum muzică și dans, pentru o bună dispoziție.

 

SÂMBĂTĂ, 19 IUNIE 2021

 

Ora 11:00

Locație: Teatrul de Vest Reșița

TEATRUL DRAMATIC „ION D. SÎRBU” PETROȘANI

„FRAM URSUL POLAR”

 

Ora 11:00

Locație: Casa de Cultură „George Suru” Caransebeș

TEATRUL DRAMATIC „ELVIRA GODEANU” TÂRGU JIU

„IEDUL CU TREI CAPRE”

După un text popular cules de Ojică Agaftanghel

Coordonator artistic: Cătălin Grigoraș

Muzică: Oana Marinescu

Mișcare scenică: Adelina Puzdrea

Distribuție: Vlad Fiu, Oana Marinescu, Adelina Puzdrea, Georgiana Enache, Mihai Rădulea, Vlad Rădulea, Bogdan Constantin, Iulian Marinescu

 

Spectacolul „Iedul cu trei capre” propune o abordare proaspătă și vioaie a unei povești clasice pentru copii. Îmbinând muzica și dansul cu momentele comice, „Iedul cu trei capre” reușește să îi învețe pe copii cât este de necesar să te poți descurca singur și că nu întotdeauna ai nevoie de ajutorul celor mari.

 

Ora 17:00

Locație: Teatrul de Vest Reșița (în fața Palatului Cultural)

TEATRUL DE ARTĂ DEVA

„PAGLIACCI” (Clovnii)

Distribuția: Ioana Cojocărescu, Sergiu Cornelius, Aurelian Răducu Gheorghe

Regia și scenografia: Mihaela Panainte

Jonglerie și acrobație: Imi

Costume și păpuși: Nariko Nicolle

 

„Pagliacci (Clovnii) este un spectacol datorat fascinației mele pentru lumea circului, o lume-univers, o lume care se exprimă prin perpetua dorință deevadare în imaginar și joc, în configurări încărcate de mister. Astfel, în povestese află trei clovni care își trăiesc viața deloc ușoară într-o căruță (de circ), transfigurată însă prin mirajul jocului într-o existență mirifică a visului.Spectacolul a fost conceput și structurat pornind de la improvizații , jonglerii și acrobații. continuate cu texte scrise de actori. Spre deosebire de o reprezentație de teatru, în Pagliacci apar elemente de jonglerie și acrobație, specifice circului, dar integrate în ansamblul reprezentației. Deși scenele nu urmează o narațiune, în sensul clasic al cuvântului, în derularea lor este întreținută vie atmosfera circului prin tablouri sugestive, aparent fără nici o legătură între ele, captivante prin proiecția lor în fantastic.Cel mai iubit erou al cineastului Federico Fellini este clovnul, pentru el a și creat filmul „Clovnii” care m-a inspirat și m-a ajutat să înțeleg această lume magică” – Mihaela Panainte, regizor

 

DUMINICĂ, 20 IUNIE 2021

 

Ora 11:00

Locație: Teatrul de Vest Reșița

TEATRUL DRAMATIC „ELVIRA GODEANU” TÂRGU JIU

„IEDUL CU TREI CAPRE”

 

Ora 12:00

Locație: Casa de Cultură “George Suru” Caransebeș

TEATRUL DE VEST REȘIȚA

„ARCA PLEACĂ LA ORA 8”

 

Ora 12:00

Locație: Teatrul de Vest Reșița (în fața Palatului Cultural)

TEATRUL PE ROȚI ARAD

SPECTACOL STRADAL CU PĂPUȘI GIGANT

 

Spectacol stradal cu păpuși gigant, jonglerii cu foc și personaje pe picioroange. Spectacolul vorbește despre eterna lupta dintre bine și rău… dintre îngeri și demoni.

 

Ora 21:30

Locație: Teatrul de Vest Reșița (în fața Palatului Cultural)

ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI

TEATRUL PE ROȚI ARAD

Spectacol stradal – Jonglerii cu foc

Un festival generos, cu spectacole foarte frumoase care nu trebuie ratate deoarece pot face deliciul copiilor, dar și al părinților care îi însoțesc!

 

Haideți în Lumea Poveștilor!

 

Pentru afișele spectacolelor, fotografii și trailerele video ale acestora vă rugăm să accesați pagina festivalului:
http://teatruldevestresita-cs.ro/index.php/festivalul-de-teatru-pentru-copii-lumea-povestilor-editia-a-iv-a-2/

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available