Campania anuală de împăduriri denumită generic Luna plantării arborilor se derulează în perioada 15 martie – 15 aprilie, însă, având în vedere condițiile meteorologice favorabile, silvicultorii din Caraș-Severin au demarat luna trecută activitatea de plantare a puieților forestieri.
Direcția Silvică Caraș-Severin va planta, anul acesta, circa 621.000 de puieți forestieri, bugetul alocat pentru efectuarea tuturor lucrărilor de împăduriri, completări în plantații, refaceri ale plantațiilor calamitate și de întreținere a plantațiilor și a suprafețelor regenerate natural fiind de circa 9.400.00 de lei, sumă asigurată din fondul de conservare și regenerare înființat de Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
Campania de împăduriri a demarat în februarie, la această dată fiind finalizate lucrările de împăduriri pe o suprafață de șase hectare și completări pe o suprafață similară, iar în perioada 15 martie – 15 aprilie se va desfășura Luna plantării arborilor. „Scopul acțiunii este de a populariza rolul și importanța pădurii și formarea unei atitudini ecologice active și responsabile, care să determine manifestarea unei conduite adecvate în raport cu mediul natural. Regenerarea pădurilor este una dintre activitățile prioritare ale Direcției Silvice Caraș-Severin, prin care se urmărește asigurarea integrității și permanenței pădurilor, pentru ca acestea să își exercite cu continuitate funcțiile de protecție și de producție”, a transmis, printr-un comunicat de presă, directorul Ion Tabugan.
Potrivit datelor comunicate de Direcția Silvică, se intenționează, anul acesta, regenerarea unei suprafețe de 790 de hectare în fondul forestier proprietatea publică a statului. „Din acestea, 701 hectare vor fi regenerate natural, iar alte 89 hectare vor fi regenerate artificial, prin lucrări de împăduriri. De asemenea, se vor efectua lucrări de completări curente în plantații pe 29 hectare, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 11 de hectare”, se precizează în comunicatul de presă.
Direcția Silvică Caraș-Severin administrează 324.00 de hectare fond forestier proprietate publică a statului, reprezentând 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețe fond forestier care aparțin unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați. Reprezentanții instituției precizează că toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.