Magistrații, categorici în procesul Forța Dreptei vs. Guvernul PSD-PNL: Executivul trebuia (și trebuie) să organizeze alegeri locale parțiale în localitățile rămase fără primar ales!

 

Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, a câştigat procesul împotriva Guvernului Ciucă în care arată că Executivul încalcă flagrant legea neorganizând alegeri locale parţiale în localităţile în care mandatele de primar au fost declarate vacante.

 

Liderul Forța Dreptei a obținut în instanță o sentință favorabilă, prin care Guvernul, Ciucă, Ciolacu sau care o mai fi acesta, este obligat să organizeze alegeri locale parțiale în cele peste 50 de unități administrativ-teritoriale în care mandatele de primar au fost vacantate sau care au consiliu local dizolvat. „Forţa Dreptei salută decizia Curţii de Apel Bucureşti din data de 16 martie a.c. care îi dă câştig de cauză lui Ludovic Orban în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parţiale în cazul localităţilor în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau a celor în care consiliul local a fost dizolvat”, se arată într-un comunicat transmis de formaţiunea cu adevărat de dreapta.

 

Soluţia instanţei de fond a Curţii de Apel Bucureşti este categorică și extrem de sugestivă privind modul cum Guvernul PSD-PNL-UDMR înțelege să (nu) respecte legea: „Obligă pârâtul GUVERNUL ROMÂNIEI la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”.

 

Dreptul de a alege și de a fi ales, călcat în picioare!

 

Conform informării Autorităţii Electorale Permanente (AEP), înaintată Guvernului în luna octombrie 2022, la acel moment erau 51 de localităţi ce aveau îndeplinite condiţiile pentru organizarea alegerilor locale parţiale. Dar AEP, o instituție politizată care a ajuns să facă jocul partidelor aflate la putere, făcea atunci precizarea dorită (și cu siguranță comandată) de liderii PNL și PSD: „Considerăm că termenul de 90 de zile prevăzut de Codul administrativ nu este un termen de decădere, astfel că neexercitarea prerogativelor Guvernului înăuntrul acestui termen nu atrage după sine sancțiunea decăderii din dreptul de a mai organiza alegerile locale parțiale peste acest termen”.

 

Prin soluția de acum a instanței, care nu este însă definitivă, se demonstrează că oamenii din fruntea Executivului și a AEP sunt toți o apă și-un pământ. Astfel, reiterând faptul că, potrivit reglementărilor legale în vigoare în materie electorală, Guvernul este obligat la organizarea alegerilor locale parţiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local, Forța Dreptei arată încă o dată ce fel de oameni politici au ajuns să conducă Executivul României: „Refuzul Guvernului Ciucă de a organiza alegerile locale parţiale, în acord cu obligaţiile legale, reprezintă un act de sfidare la adresa comunităţilor locale în cauză, precum şi dovada acţiunii anti-democratice a actualei puteri politice pentru blocarea exercitării unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales”.

 

Explicație foto: Prim-ministrul Ciucă și vicepremierii Grindeanu și Hunor, un triumvirat pentru încălcarea legii.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite