Masca de protecție, din nou obligatorie?

 

Pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere guvernelor să ia măsuri concrete împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum obligativitatea purtării măștii de protecție.

 

OMS avertizează că virusul SARS-CoV-2 „circulă liber” și că numărul deceselor, la nivel mondial, este inacceptabil de mare. Directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că subvariantele Omicron continuă să genereze noi valuri de cazuri, spitalizări și decese în întreaga lume. El a îndemnat guvernele din întreaga lume să implementeze măsuri precum folosirea măștii de protecție și îmbunătățirea ventilației în spațiile închise.

 

Numeroase guverne au renunțat aproape complet la restricțiile privind coronavirusul, în urma lansării cu succes a vaccinurilor. Totuși, potrivit Mediafax, șeful OMS a subliniat că pandemia „nu este nici pe departe încheiată”. „Sunt îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de Covid-19 continuă să crească – punând o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate și a lucrătorilor din domeniul sănătății, care sunt încorsetați. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendința de creștere a numărului de decese”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Printre variantele și subvariantele urmărite de OMS se numără BA.2.75, care a fost descoperită pentru prima dată în India în luna mai. Oamenii de știință spun că varianta ar putea fi capabilă să se răspândească rapid și să ocolească imunitatea de la vaccinuri și infecțiile anterioare.

 

Situația în țara noastră

 

În România au fost ridicate toate restricțiile, iar purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie decât în spitale. Totuși, autoritățile recomandă purtarea măștii în spații comune închise și în zonele aglomerate.

 

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.777 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 267 mai puţine faţă de ziua anterioară. 763 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, 982, urmat de Ilfov – 224. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 144 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 1.442, cu 81 mai multe faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 87 persoane, cu 3 mai puţine faţă de ziua precedentă. Dintre cei pacienţii internaţi la ATI, 68 sunt nevaccinaţi. În intervalul 12.07.2022 (ora 10.00) – 13.07.2022 (10.00) au fost raportate de către INSP patru decese, toate la pacienţi care prezentau comorbidităţi. Dintre persoanele decedate, două erau vaccinate şi două nevaccinate.

 

Până astăzi, 65.801 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available